O ίδιος αξιωματούχος φέρεται να τόνισε ότι στην Ελλάδα απομένουν λίγες μέρες προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές, διότι χρειάζεται να διαπραγματευτεί τρίτο πρόγραμμα, μετά το τέλος του τρέχοντος, τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
 
«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς τρίτο πρόγραμμα, πρόσθετη χρηματοδότηση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Τετάρτη.
 
 

Μιλάμε για μέρες
 

Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο, ώστε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν χρόνο για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις. «Δεν μιλάμε για εβδομάδες πλέον, μιλάμε για μέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Σχολιάζοντας τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Η αντίληψή μου για το τι είπε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα ήταν ακριβώς ότι τώρα καταλαβαίνει ότι ο χρόνος τελειώνει. Έχει αποφασίσει να παρέμβει προσωπικά και να αναλάβει τον έλεγχο των συζητήσεων».

Περιμένουν τη λίστα 

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα είναι γνωστό, αν υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, όταν δουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων. 
 
Αν οι εκπρόσωποι των δανειστών και η Ελλάδα μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου ή σε έκτακτη σύνοδό τους, λίγες μέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.
 
«Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου το πολύ», είπε ο αξιωματούχος.