Υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε αλλάξει το κλίμα», ο Γ.Παπανδρέου υπενθυμίζει την αναφορά στη δική του «βόμβα» για δημοψήφισμα το 2011 πριν την αποχώρησή του. Συνεχίζει λέγοντας ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται σκόπιμη και θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά».
 
Κατά την άποψη που εκφράζει ο Γ.Παπανδρέου, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2011 «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». «Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» γράφει.
 
Λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο Γ.Παπανδρέου υποστηρίζει πως «τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».