Οι μαζικές αφίξεις μεταναστών αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι διακινητές επωφελούνται των καλών καιρικών συνθηκών και της ήπιας θάλασσας, με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών να προβλέπει ότι φέτος θα φθάσουν στην Ιταλία έως και 200.000 μετανάστες -30.000 περισσότεροι από το 2014.
 
Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις πρώτες τρεις ημέρες του Μαΐου είναι λίγο κάτω από το ήμισυ του αριθμού των διασωθέντων για όλο τον Μάιο του 2014.
 
Το Σάββατο διασώθηκαν 3.690 μετανάστες από ξύλινες βάρκες και φουσκωτά ανοιχτά των ακτών της Λιβύης σε 16 διαφορετικές επιχειρήσεις. Άλλοι 2.861 άνθρωποι διασώθηκαν την Κυριακή και 220 την Παρασκευή. Ορισμένα από τα υπερφορτωμένα πλοιάρια στα οποία στοιβάζονται η μετανάστες έχουν δυνατότητα μεταφοράς μόλις 20 ατόμων.
 
Δέκα μετανάστες βρέθηκαν νεκροί. Οι τρεις πήδηξαν στη θάλασσα βλέποντας τα σκάφη διάσωσης να προσεγγίζουν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από πνιγμό.
 
 
Συνολικά 13 πλοία μετείχαν στην συνολική επιχείρηση υπό ιταλικό συντονισμό. Το γαλλικό πλοίο Commandant Birot, το οποίο περιπολεί στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton, έσωσε 217 μετανάστες από τρεις βάρκες και συνέλαβε δύο διακινητές.
 
Οι διασωθέντες από το πλοίο Bersagliere αποβιβάστηκαν στο Ρέτζο Καλάμπρια της νότιας Ιταλίας τη Δευτέρα. Εκατοντάδες μετανάστες είχαν φθάσει στη διάρκεια της νύχτας στη Λαμπεντούζα, ενώ οι υπόλοιποι διασωθέντες θα αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές εντός του 24ώρου.
 
Μόνο τον περασμένο μήνα χάθηκαν περισσότερες από 1.200 ζωές με το όνειρο της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ναυάγιο στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου να στερεί τη ζωή έως και 900 μεταναστών και να φέρνει την ΕΕ ξανά αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες της απραξίας της μπροστά στη μεταναστευτική κρίση.