του Πέτρου Παπαβασιλείου

Μάλιστα φέρεται να διατύπωσε την εξής φράση: «Δεν ρισκάρω τη ρήξη για να μην βάλω τη χώρα σε περιπέτειες». Το αν θα αποδειχθεί «έντιμος» ή «ανέντιμος» αυτός ο συμβιβασμός απομένει να το δούμε στις λεπτομέρειες των παραγράφων του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, όπως επιβεβαιώνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, βρέθηκε αντιμέτωπος με διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά προέβλεπε τη μη καταβολή δόσεων προς το ΔΝΤ με απόρροια την αναστάτωση των αγορών και την διασάλευση της «ιερής» ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Ένα ελληνικό default θα ανάγκαζε ΕΚΤ και Κομισιόν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ως εγγυήτριες της χώρας μας προς το Ταμείο. (*Έτσι εξηγείται και το πολεμικό κλίμα που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο – ελέγχεται αν η κ. Λαγκάρντ γνώριζε αυτή την υπόθεση).

Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός δείχνει να κλίνει προς την ήπια διαφυγή επιδιώκοντας ουσιαστικά δύο πράγματα: Να αγοράσει χρόνο έως το 2016 και να κλείσει το project για τη δημιουργία του λεγόμενου Greek Stream. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Βλ. Πούτιν στον Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους για την χρηματοδότηση του αγωγού είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε νομικές και άλλες διαμάχες με την Κομισιόν με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.

Διαβλέποντας ο κ. Τσίπρας τα αδιέξοδα αποφάσισε να πάρει προσωπικά την υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τι έκανε; Υποχώρησε σε όλα σχεδόν τα σημεία που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν «αγκάθια», βάζοντας όμως αστερίσκους. Συγκεκριμένα:

  • Το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων θα ανοίξει αλλά το 2016. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ψαλιδιστούν σε μεγάλη κλίμακα.
  • Οι κύριες συντάξεις και οι μισθοί δεν θα απαιτηθεί να μειωθούν. Επισφαλής ωστόσο κρίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015
  • Οι ευνοϊκές αλλαγές για το αφορολόγητο όριο μετατίθενται για το 2016.
  • Άμεσα ανοίγει ο φάκελος της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού.
  • Η χορήγηση 13ης σύνταξης παραπέμπεται στο διηνεκές με δυσμενείς προβλέψεις για την υλοποίηση του μέτρου.
  • Στα εργασιακά υπάρχει συμφωνία με Κομισιόν χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Το νέο διετές πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει έως το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να συνοδεύεται από δάνεια έως το ποσό των 30 δισ. ευρώ. Το πρώτο βήμα της επερχόμενης συμφωνίας δεν αποκλείεται να γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας. Εφόσον καταγραφεί ότι υπάρχει σύμπλευση σε ποσοστό 80% θα ακολουθήσει νέα εμβόλιμη συνεδρίαση του συμβουλίου από την οποία θα προκύψει η άμεση απελευθέρωση 7,5 δισ. σε δόσεις. Στα κέρδη, αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια, της νέας συμφωνίας η υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα συνδέεται με τους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.
 
Άγνωστο παραμένει αν στη νέα συμφωνία θα περιλαμβάνονται αναφορές για τη διαγραφή του χρέους. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το θέμα παραμένει ανοιχτό και συναρτώμενο με τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά είναι νωρίς ακόμα για να ενταχθεί σε έναν πιο επίσημο κύκλο διατυπώσεων.
 
Αντί επιλόγου το μήνυμα ενός φίλου διακεκριμένου Γάλλου καθηγητή: «Ποτέ στην ιστορία δεν έγιναν ανατροπές με συμβιβασμούς…».  
 
Υ.Γ.: Η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στη συνεργασία με τη Μόσχα. Ο κ. Τσίπρας στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να μετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο απηύθυνε τρεις προσκλήσεις στο ίδιο πολιτικό πρόσωπο σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Η δεύτερη πρόσκληση αφορούσε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Την αξιοποίησε μετά από συνεννόηση η Πρόεδρος της Βουλής.