«Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» είπε ο Ν.Ξυδάκης, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στο Mega.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μέρος είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά στην Αθήνα το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ. Σε αυτό το πόρισμα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών, καθώς ο χρόνος κυλά σε βάρος της Αθήνας.
 
«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά», αλλά και ότι απαιτείται «επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο».
 
 
«Πρέπει να προχωρήσετε νομικά, αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον η ευκαιρία μπορεί να χαθεί. Ή τώρα ή ποτέ… H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει» τονίζεται.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του Εθνικού Θεάτρου και τη διαμάχη με τον Σωτήρη Χατζάκη, ο Ν.Ξυδάκης σημείωσε πως ο διαχειριστικός έλεγχος από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης είναι σε εξέλιξη και ότι είναι στο χέρι της νέας διοίκησης -που αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα, 13 Μαΐου- να ζητήσει έλεγχο από ορκωτούς λογιστές.
 
«Δεν πλακώθηκα με κανέναν, δεν προκάλεσα καμία συζήτηση, δεν έκανα κανέναν διάλογο» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος επανάλαβε τα περί αδιαφάνειας στις αμοιβές, παραβίασης του ιδρυτικού νόμου και κατ΄εξακολούθηση παράλειψης ανάρτησης των συμβάσεων έργου και εργασίας στη Διαύγεια. 
 
Στην ερώτηση εάν υπονοεί πως υπήρξε κακοδιαχείριση επί θητείας Χατζάκη, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει στοιχεία και απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δώσουν οι έλεγχοι. Σημείωσε, όμως, ότι από τον ισολογισμό που δημοσιεύτηκε προκύπτει έλλειμμα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
 
Αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις ανασκαφές στην Αμφίπολη τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής της ανασκαφής άφησε ο Νίκος Ξυδάκης.
 
Επέκρινε τον τρόπο που έγινε η ανασκαφή κάνοντας λόγο για «σόου»: «Ο τρόπος που έγινε η ανασκαφή και πλασαρίστηκε η ανακάλυψη είχε στοιχεία καταχρηστικά και στοιχεία σόου» ανέφερε.