Αναλυτικά, ότι η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, λειτούργησε επ' ωφελεία της Ελλάδας, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο oλλανδός ΥΠΟΙΚ φέρεται να δήλωσε σε ολλανδικά ΜΜΕ ότι «η Ελλάδα κέρδισε χρόνο με το να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά επειδή ο χρόνος εξαντλείται, πρέπει να τον χρησιμοποιήσει σωστά». 
 

Η σειρά των εταίρων

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Τρίτης ο πρωθυπουργός σημείωσε στην εισήγησή του ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου «κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» και επεσήμανε ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φλεβάρη».

 
Η κυβέρνηση, είπε ο Α. Τσίπρας, «έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης» και υπογράμμισε: 
 
«Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου». 
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου» και συμπλήρωσε: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».