Με φόντο τη νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group (BG) που πραγματοποιείται την Παρασκευή, για να προετοιμάσει το έδαφος για τις εκ του σύνεγγυς επαφές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των κλιμακίων των θεσμών από την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κυβέρνηση και κυβερνώντα κόμματα αποκαλύπτουν νέα δυνατά χαρτιά.
 

Οι τόνοι ανεβαίνουν, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο, στις Βρυξέλλες επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς να αρχίσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα «όχι» και τα «ναι»

Παρόλο που τα σημεία αποκλίσεων είναι στην παρούσα φάση περισσότερα από αυτά των συγκλίσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαφωνίες παραμένουν στα εργασιακά, στις συντάξεις, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ συγκλίσεις διαπιστώνονται σε ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια.

Από τους δρόμους στο ΝΑΤΟ

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα, παρατηρούνται πυρετώδεις διεργασίες σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που θυμίζουν τον τελευταίο ελιγμό πριν την ευθεία.

Την Παρασκευή, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν λύση χωρίς μνημόνια, καθώς και για να δοκιμάσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα όρια της Ευρώπης.

Για επιχείρηση κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ να στραγγαλίσουν το πείραμα της αριστερής διακυβέρνησης στην Ελλάδα έκανε την ίδια ώρα λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμηνύοντας ότι μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα είναι ανάπηρη.

Τέλος, ήρθε το πιο ισχυρό μήνυμα, ότι παρόλα τα παραπάνω «ανήκομεν εις την δύσιν». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προανήγγειλε πρόταση προς τις ΗΠΑ για δημιουργία νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο.