Σε 4 μήνες από σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
 
Αμέσως μετά την παρουσίαση του  σχετικού σχεδίου, η οποία προσδιορίζεται από τον κ. Σκουρλέτη στις αρχές φθινοπώρου θα ξεκινήσει ένας εθνικός κοινωνικός διάλογος πάνω σε αυτό.
 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης αν και δεν προσδιόρισε την χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό, ανέφερε  πως η τροπολογία για την “επ’ αόριστον αναστολή” της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και στα ταμεία πρόνοιας, θα κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο το οποίο έχει ετοιμάσει ο κ. Σκουρλέτης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως το νομοσχέδιο για το εργασιακό θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.
 
Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που δεν νοιάζονται για το εάν η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη».
 
Προκειμένου να πειστούν οι δανειστές ότι δεν χρειάζονται νέες μειώσεις σε συντάξεις στην Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group μια νομικοπολιτική γνωμοδότηση , η οποία περιλαμβάνει αποφάσεις συνταγματικών δικαστηρίων χωρών – μελών της ευρωζώνης (π.χ. Γερμανίας, Λετονίας), σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούν να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Στρατούλης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί να θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα