Και οι δύο τόνισαν ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν μονόδρομος για τη χώρα, καθώς η μόνη εναλλακτική λύση , σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν η χρεοκοπία της χώρας.
«Δεν υπήρχε περίπτωση να σε χρηματοδοτήσει είτε το ΔΝΤ, είτε η ΕΕ, αν δεν υπήρχε ένα πρόγραμμα προσαρμογής. Ήταν πολύ μεγάλη η ανισορροπία στην οικονομία. Αν είχαμε κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές μια 10ετια νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Θα είχαν γίνει με λιγότερο πόνο και με μεγαλύτερη απόδοση. Το πρόβλημα το γνωρίζαμε από το 2009. Η κρίση ήταν ante portas, αν είχαμε αντιδράσει ένα χρόνο νωρίτερα με συναίνεση, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, το να αποφασίσεις στη μέση της κρίσης, να πεις δεν θέλω να συμμετάσχω στο οικονομικό εγχείρημα, είναι σαφές ότι θα υπήρχε ελεύθερη πτώση. Δεν μπορείς σε όρους ευρωπαϊκών θεσμών να ανταπεξέλθεις και ουσιαστικά να αποφασίσεις ότι θα εξακολουθήσεις να ζήσεις σε μόνιμη φτώχια. Άρα, δεν υπήρχε τότε άλλος δρόμος. Αλλά θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση με αναπτυξιακή αναδιάρθρωση», ανέφερε ο Τ. Αθανασόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Βέττας, ο οποίος δήλωσε ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος, αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτεροι όροι. «Αν δεν το είχαμε το μνημόνιο, τι άλλο θα είχαμε ως χώρα; Πτώχευση. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συμφωνία, αν δεν περιμέναμε μέχρι τελευταία στιγμή να πάρουμε τις αποφάσεις που πήραμε. Και αν είχαμε πολλούς μήνες νωρίτερα προετοιμαστεί, θα είχαμε καταλήξει σε πιο σωστό πλαίσιο».