Η ίδια ανάλυση αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν αποκλείεται να μπορέσει κατά τις διαπραγματεύσεις να πάρει ακόμα και ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ωστόσο, αυτό που είναι το βασικό κατά την Goldman Sachs είναι το ότι το επίπεδο του ελληνικού ΑΕΠ είναι περίπου 25% κάτω από την ανώτατη τιμή του πριν την κρίση, με ελάχιστες προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη.
 
«Αν μη τι άλλο, η αντιπαράθεση με τους πιστωτές, η φυγή των καταθέσεων και η προκύπτουσα σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, έχουν αρνητική επίπτωση σε μια ήδη προβληματική οικονομία», σημειώνει η τράπεζα.
 
 

Αδιέξοδοι κανόνες
 

Η ανάλυση της GS κάνει αναφορά στη νουβέλα «Catch-22» που έγραψε το 1953 ο Τζόζεφ Χέλερ και η οποία είναι συνώνυμη του αδιεξόδου που προκύπτει από τους κανόνες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η έλλειψη ανάπτυξης στην Ελλάδα διαβρώνει την πολιτική στήριξη για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η οποία με τη σειρά της καθιστά οποιαδήποτε ανάκαμψη φευγαλέα.
 
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν βιώσει πολλές κρίσεις όπως η ελληνική, στις περισσότερες από τις οποίες οι μεγάλες υποτιμήσεις τόνωσαν τον εξαγωγικό τομέα, θέτοντας τις βάσεις για την ανάκαμψη.
 
 

Μεγάλη υποτίμηση από Grexit
 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη υποτίμηση που θα μπορούσε να επιφέρει ένα Grexit θα ήταν άμεσα πολύ επώδυνη, καθώς θα ήταν πιθανό να υπάρξει κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων σε ολόκληρη την οικονομία, το οποίο θα επιβάρυνε περισσότερο στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
 
«Η αβεβαιότητα αυτή σημαίνει ότι το «Catch-22», στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.