Αναλυτικά, ότι είμαστε στην τελική ευθεία, καθώς και ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, χρειάζεται ψυχραιμία, να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τον λαό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων και πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.
 

Ψευδής η εικόνα κινδύνου

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι κάποιοι παρουσιάζουν ψευδή εικόνα κινδύνου. Διαπραγματευόμαστε, είπε, εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την οικονομία.
 
Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την καταβολή μισθών και συντάξεων. «Και σήμερα και αύριο καταβάλλονται κανονικά μισθοί και συντάξεις», παρόλο που κάθε τρεις και λίγο ακούμε ότι η οικονομία καταρρέει, σημείωσε.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι ξεκινά η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας. Παράλληλα, τόνισαν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της και ότι είναι καιρός οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους στο Μέγαρο Μαξίμου, το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει:
 
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια
 
Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.'
 
Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Το Μαξίμου επιμένει πως δεν υπάρχει σενάριο για επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
 
Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
 
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, φέρεται να εξετάζεται μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς όμως να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα, και να ενοποιούνται ασφαλιστικά ταμεία. 
 
Η κυβέρνηση δεσμεύεται εναντι των εταίρων για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
 

Η στάση των θεσμών
 

Εντωμεταξύ, η Αθήνα επιναφέρει το ζήτημα ως προς τη διαφορετική στάση των θεσμών. 
 
«Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν γρήγορη μέχρι το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι 'θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά'» ανέφεραν αξιωματούχοι των θεσμών. 
 
 

Απάντηση Σόιμπλε στον Λιου


Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας, με δηλώσεις τους, αντίστοιχα, παρουσίασαν με διαφορετικές προσεγγίσεις το σημείο όπου βρίσκεται η διαπραγμάτευση.

Αναλυτικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Γερμανία έχει εξαντλήσει την ευελιξία της απέναντι στην Ελλάδα, απαντώντας σε κάλεσμα του Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε οι θεσμοί να επιδείξουν ευελιξία στη διαπραγμάτευση.