Τα δύο απόρρητα έγγραφα αφορούν τη δράση πλοίων, τα οποία ταξιδεύουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Τα ευρωπαϊκά έγγραφα, συντάκτες των οποίων είναι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Άμυνας των κρατών-μελών της Ένωσης, σηματοδοτούν απόκλιση από τις προηγούμενες στρατιωτικές στρατηγικές της ΕΕ. Το σχέδιο πήρε ομόφωνα το πράσινο φως και από τις 28 χώρες της Ένωσης στις 18 Μαΐου. 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες για τη λειτουργία του σχεδίου και προτείνουν περαιτέρω καθοδήγηση από την Κομισιόν.
 

Καμπανάκι για τους κινδύνους


Σύμφωνα με το Wikileaks, η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται επίσης να προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί το σχέδιο της στρατιωτικής επέμβασης για τη φήμη της ΕΕ, σε περίπτωση που υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες ή δημιουργηθεί η αντίληψη ότι επιλέγονται πλευρές (στη λυβική σύγκρουση)». 
 
Στα απόρρητα ευρωπαϊκά έγγραφα καθορίζεται στρατιωτική επιχείρηση κατά των δικτύων δουλεμπόρων που μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Αναλυτικά, περιέχονται πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή σκαφών τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στο έδαφος της Λιβύης, με σκοπό να μην μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στην Ευρώπη. 
 
 

Big brother στη Μεσόγειο
 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Άμυνας προτείνουν στο πρώτο έγγραφο τη χρήση «της ευρείας παρακολούθησης και των δυνατοτήτων των μυστικών υπηρεσιών που είναι διαθέσιμα στα κράτη-μέλη», προκειμένου να εντοπίζονται πιθανά σκάφη δουλεμπόρων προτού ξεκινήσουν από τις αφρικανικές ακτές. Αφορά ουσιαστικά τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης των πληροφοριών προτείνοντας την ανάλυσή τους κεντρικά από τις Βρυξέλλες, από την υπηρεσία European External Action Service, και όχι μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη. 
 
Το δεύτερο έγγραφο αναφέρεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της λιβυκής επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο προβλέπεται μία πιθανή εμπλοκή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης με ισλαμιστές, όπως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, «εντός της κυρίαρχης περιοχής της Λιβύης». 
 
«Η απειλή στο σώμα θα πρέπει να αναγνωρισθεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η επιβίβαση, καθώς και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην ξηρά ή κοντά σε μη ασφαλείς ακτές, ή κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με μη πλόιμα σκάφη. Η πιθανή παρουσία εχθρικών δυνάμεων, εξτρεμιστών ή τρομοκρατών όπως η ISIS θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.