Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ: «Οι δημοσιονομικές θέσεις σε ορισμένες χώρες παραμένουν επισφαλείς. Οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από την Ελλάδα, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει απολέσει την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά για χρηματοδότηση και έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού. Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι υποτονικές μέχρι σήμερα, αλλά με την απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να εμφανιστεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος “ΑΕΠ προς χρέος” εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.
 
Reuters: Σταθερή στο 30% η πιθανότητα ενός Grexit
 
Η Ελλάδα έχει μία στις τρεις πιθανότητες να βγει φέτος από την ευρωζώνη λόγω πιθανής αδυναμίας να εξασφαλίσει νέα δάνεια και ενδεχόμενης αθέτησης πληρωμών χρέους, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη.
 
«Δυστυχώς, κανείς δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να αναλάβει την πολιτικής ευθύνη για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Κάρστεν Τζούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Sarasin.
 
«Ως αποτέλεσμα, η οικονομία διολισθαίνει βαθύτερα στην ύφεση και η έγκαιρη αποπληρωμή των εγχώριων και εξωτερικών υποχρεώσεων καθίσταται πιο απίθανη» πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 οικονομολόγοι, οι πιθανότητες ενός Grexit είναι μεταξύ 5% και 60%. Η ενδιάμεση εκτίμηση διαμορφώνεται στο 30%, στα ίδια περίπου επίπεδα με αρκετές προηγούμενες έρευνες.