Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες μέρες, καθώς χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις, διαμήνυσε η Κομισιόν.

Πιο ενθαρρυντικός ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις, αναγνώρισε ότι από την Τετάρτη υπήρξε πρόοδος, αλλά «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει».

 
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν συμμερίζεται η Επιτροπή την αισιοδοξία της Αθήνας, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν».
 
Σχετικά με τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, παρέπεμψε στην πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
 
Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε ο Επίτροπος, επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Δεν κλειδώνει η συμφωνία

Εντωμεταξύ, στην αποσαφήνιση ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει μόνο με δύο ή τρία μέτρα και ότι απαιτείται ολοκληρωμένη αξιολόγηση, προχώρησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
 
Ο Μάρεϊ δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το καθεστώς της τρέχουσας αξιολόγησης και τις εργασίες του Brussels Group και ειδικά για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την προσεχή Κυριακή. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» είπε και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».
 
Ερωτηθείς αν θα υπάρχει συμφωνία μέχρι την Κυριακή αρκέστηκε να επαναλάβει ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία. «Δεν έχω αίσθηση πότε θα επέλθει συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερα. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος» είπε.
 

Πρόθυμο σε εναλλακτικές δηλώνει το ΔΝΤ
 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε ανάλγητους τους εκπροσώπους των θεσμών και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έχει πολύ σκοτεινή ιστορία, η οποία κατέληξε σε αναξιοπιστία στα μέσα του 2000, ο Μάρεϊ είπε πως το Ταμείο είναι ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις.
 
Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για σύμπτυξη των δόσεων που πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο η χώρα στο ΔΝΤ ύψους 1,56 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα και ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αφορούσε καταβολές της Ζάμπια. 
 
Ο Μάρεϊ είπε ότι εφόσον υπήρχε σχετικό αίτημα θα εξεταζόταν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και εφόσον δινόταν έγκριση η δόση θα μπορούσε να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα αναφοράς (Ιουνίου).
 

To Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, ο Μάρεϊ αποσαφήνισε πως «η έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ». 
 
Προσέθεσε δε ότι σε περίπτωση Grexit, το κόστος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα είπε πως δεν έχει ενημέρωση για την κατάσταση.
 
Ερωτηθείς αν στο Brussels Group εξετάζονται και οι όροι νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο Μάρεϊ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ένα τρίτο πρόγραμμα. «Επικεντρωνόμαστε στην τρέχουσα αξιολόγηση» σημείωσε.
 
Καλούμενος να αναφερθεί στις θέσεις του Ταμείου για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είπε πως η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους δεν έχει ακόμη καταρτιστεί από τα στελέχη του Ταμείου, ενώ όταν ερωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ θα μπορούσε να επανεξετάσει το στόχο του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ, δεν θέλησε να απαντήσει. «Η σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι από τους βασικούς μας στόχους» είπε.
 
Τέλος, όταν δέχτηκε ερώτηση για το περιεχόμενο των επαφών της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για την Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν έχει ενημέρωση για τις συζητήσεις τους.

Παρέμβαση για να αποσοβηθεί χρεοκοπία

Εντωμεταξύ, ότι η Ελλάδα χρειάζεται παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει χρεοκοπία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φτάσουν σε τελική συμφωνία.
 
Ο Ευ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων. 
 
«Οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν» δήλωσε στην εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. 
 
«Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα, η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «το Brussels Group εργάζεται με κουτάκια, τσεκάροντας τα θέματα, δεν υπάρχει εκεί συναλλαγή».
 
Καθηγητής Οικονομικών με σπουδές στην Οξφόρδη, ο Ευ. Τσακαλώτος επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ.
 
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση», εξήγησε.
  
Ο υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 
 
«Οι δύο διαπραγματεύσεις (η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη) συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου», δήλωσε. 
 
«Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».