«Όταν κάνεις διαπραγμάτευση είσαι για όλα έτοιμος, δεν πηγαίνεις με κλειστά τα μάτια. Η κύρια κατεύθυνση όμως, η στρατηγική επιλογή σου, είναι η συμφωνία. Αλλά ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη, όχι ότι θα την επιδιώξει. Η εικόνα είναι ότι επιδιώκουμε να υπάρχει συμφωνία σήμερα, αύριο, με την έννοια ότι δεν έχουν παραιτητική τακτική, έχουμε θέσεις, τις έχουμε διατυπώσει, τις έχουμε γράψει και επί τη βάση αυτών επιδιώκουμε να υπάρξει συμφωνία. Βεβαίως υπάρχει και η διεθνής παρέμβαση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μη καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ανέφερε ότι τα λεφτά μπορούν να δοθούν συγκεντρωτικά στο τέλος του μήνα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το αν τελικά θα πληρωθεί η δόση. «Πρώτον, θα δούμε τι έχουμε στο ταμείο μας, έχει να κάνει με το πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί, δεύτερον, ακούω από το ΔΝΤ για να δείτε πως μετράει η πίεση ότι δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε 5 Ιουνίου πληρώστε όλα μαζί στο τέλος του μήνα».

Τέλος, αναφερόμενος στη χθεσινή έκθεση της ΕΚΤ, που κάνει λόγο για κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόνισε πως σε περίπτωση που υπάρξει «ατύχημα» ελληνικής χρεοκοπίας, θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η έκθεση «είναι μέρος των διαπραγματεύσεων έχει σημασία αυτό και τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει λύση, εάν υπάρξει ατύχημα δηλαδή τότε κινδυνεύει η ευρωπαϊκή οικονομία και στασιμότητα, αυτό που κατάλαβα και είναι μια πίεση αυτή η έκθεση είναι πως όλες οι πλευρές και κυρίως προς την πλευρά των δανειστών -γιατί εμάς τι να πιέσει είναι γνωστά τα πράγματα- ότι εάν συνεχίσετε και συμβεί κάποιο “ατύχημα”, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε πολύ σχηματικά χρεοκοπία, τότε αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη, είναι ένας συστημικός κίνδυνος».