Συνολικά 1.786 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους αυτήν την εβδομάδα από το κύμα καύσωνα που πλήττει την βόρεια και την νότια Ινδία, με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 46 βαθμούς Κελσίου στα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, αλλά και στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.

«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσαρμοσμένα τοπικά σχέδια για την αντιμετώπιση του καύσωνα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του στην υγεία. Το Σχέδιο Δράσης για τον Καύσωνα της Αχμενταμπάντ –το πρώτο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Νότιας Ασίας κατά των κυμάτων υπερβολικής ζέστης– αποσκοπεί στην προστασία των ευαίσθητων κοινοτήτων των πόλεων κατά την διάρκεια αυτού του είδους των καταστροφών»,
σημείωσε ο Αντζάλι Τζαϊσουάλ, του Συμβουλίου Υπεράσπισης των Φυσικών Πόρων.

Οι αρχές της πόλης Αχμενταμπάντ στη δυτική Ινδία, εισήγαγαν μέτρα όπως η λειτουργία χώρων με κλιματισμό, για να προστατεύει τους πολίτες της από τις υψηλές θερμοκρασίες, μετά τον θάνατο 1.300 ανθρώπων στον καύσωνα του 2010.

Η κατάσταση έχει φτάσει «στο κόκκινο», με την κυβέρνηση της χώρας να ανακαλεί τις άδειες όλων των γιατρών, ώστε να βοηθήσουν στη φροντίδα των χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές με προβλήματα υγείας τα οποία έχουν προκληθεί από την υπερβολική ζέστη. Οι περισσότεροι νεκροί από το κύμα καύσωνα είναι εργάτες οικοδομών, άστεγοι και ηλικιωμένοι.