Σε έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στην εισαγγελία από έναν εκ των δικηγόρων του, ο κ. Ερντογάν κατηγορεί την εφημερίδα Cumhuriyet και τον διευθυντή της, Τζαν Ντιουντάρ, ότι «δημοσίευσαν φωτογραφίες και πληροφορίες που αντίκεινται στην αλήθεια» και έδρασαν «εις βάρος των εθνικών συμφερόντων», μετέδωσε το πρακτορείο Doğan.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απείλησε δημοσίως την εφημερίδα και τον Ντιουντάρ και διεμήνυσε ότι θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» για το άρθρο τους.

Στο φύλλο της Παρασκευής, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και βίντεο όπου απεικονίζονταν όπλα κρυμμένα κάτω από φάρμακα τα οποία μετέφεραν φορτηγά που είχε σταματήσει τον Ιανουαρίου του 2014 η τουρκική χωροφυλακή σε περιοχή κοντά στη Συρία.

Η επιχείρηση πυροδότησε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο έδειξαν ότι αυτά τα φορτηγά ανήκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) και το φορτίο που μετέφεραν προοριζόταν για τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι προσφέρει υποστήριξη στους μαχητές, περιλαμβανομένων των εξτρεμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και επαναλαμβάνει ότι η οχηματοπομπή που σταμάτησαν οι αρχές μετέφερε μία «βοήθεια» που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Συρίας.

Η εφημερίδα επέμεινε στις καταγγελίες της και δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες όλων των μελών της συντακτικής της ομάδας με τον τίτλο: «Αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη της ενημέρωσης».

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr