Αναλυτικά, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί συμφωνία αυτό τον μήνα και να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει δάνεια.
 
«Όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά γι' αυτό», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι είμαστε λίγες μέρες ή ώρες μακριά από πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνεται από τον ΟΑΣΕ στο Παρίσι πρόσθεσε: «Το να ζητάμε πολλά από την Ελλάδα μπορεί να στραγγαλίσει την ανάπτυξη. Αλλά το να ζητάμε πολύ λίγα μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη».

 

Σόιμπλε: Δεν δικαιολογείται αισιοδοξία

 
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, κινούνται οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι μία πρώτη ματιά στη λίστα μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα προτείνει στους διεθνείς δανειστές της επιβεβαίωνει την άποψη ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να ξεκλειδώσει η εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα, θα πάρουν ακόμη χρόνο. 
 
Πρόσθεσε δε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για πρόοδο. Αναλυτικά, παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί αφότου είδε τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.
 
«Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι επί της ουσίας έχει αλλάξει κάτι αποφασιστικά», τόνισε ο Σόιμπλε από το Βερολίνο.
 
Αμετακίνητος και σκληρός ο Σόιμπλε ξεκίνησε τον πόλεμο δηλώσεων κατά της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης νωρίτερα, κατηγορώντας σε συνέντευξή του τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλάνησε τους ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές υποσχόμενος ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
 
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μ. Γιέγκερ, που τόνισε ότι για το Βερολίνο βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα, την οποία κατηγόρησε για καθυστέρηση στην υποβολή συγκεκριμένων και λεπτομερών σχεδίων, κωλλυσιεργεία, που όπως είπε, οδήγησε τους θεσμούς στην κατάρτιση της δικής τους πρότασης.