Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η κόντρα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον βουλευτή της Ν.Δ ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών (Παρασκευή 5/6) για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όμως -ως συνήθως- άλλη ήταν η …είδηση: Το θέμα του σκανδάλου της ENERGA Hellas Power πρόκειται να εξεταστεί εκ νέου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ από την πλευρά της Ν.Δ έγινε σαφέστατη προσπάθεια να αποθαρρυνθεί η νέα διοίκηση της ΡΑΕ να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και αυτή την περίοδο εξετάζεται από την δικαιοσύνη. Όμως οι εμπλεκόμενες εταιρίες αξιοποιούν νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε λίγο πριν «πέσει» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να απαλλαγούν οι κατά το νόμο εκπρόσωποί τους.  

Την πρόθεση της να φέρει το θέμα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να εξεταστεί τόσο η ουσία όσο και το θέμα της δικαστικής διερεύνησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ΠτΒ: «Επειδή αυτή η υπόθεση είχε απασχολήσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, μετά από αίτημα του συναδέλφου, του κ. Αθανασίου Πετράκου, όταν και ένας συνάδελφός δικηγόρος, ο οποίος είχε υποστεί δολοφονική επίθεση, κατήγγειλε αρμοδίως και στην ΡΑΕ συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς, καλό είναι, αν η επιτροπή θεωρεί ότι έχει ενδιαφέρον, και προσωπικά ως πρόεδρος θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σκάνδαλο της ENERGA και μπορούμε να το προγραμματίσουμε για να το συζητήσουμε, να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εσφαλμένες εντυπώσεις, διότι είναι γνωστό ότι γι' αυτό το σκάνδαλο υπήρξαν παραπομπές σε βαθμό κακουργήματος, με ημερομηνία αρχικής εκδίκασης 16 Ιανουαρίου 2015, όπως επίσης είναι γνωστό ότι παραμονές αυτής της δίκης, με πρωτοβουλία του νυν αντιπροέδρου της επιτροπής και τότε υπουργού δικαιοσύνης, πέρασε ένας νόμος τον οποίο μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι κατηγορούμενοι γι’ αυτή την υπόθεση». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «θα προτείνω να το προγραμματίσουμε ως ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και που είχαμε ζητήσει να απασχολήσει την προηγούμενη Επιτροπή πλην όμως απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων το αίτημά μας με άλλη σύνθεση της Επιτροπής αυτής» (σ.σ σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2004 και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της τότε επιτροπής Θεσμών).

Στο θέμα της αξιοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας προκειμένου να απαλλαγεί η εταιρία αναφέρθηκε και η βουλευτής Ραχήλ Μακρή λέγοντας πως «οι ΄Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν πολύ ακριβά και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. όλες αυτές τις λαμογιές και τις απατεωνιές, τις οποίες φρόντιζαν με νομοθέτηση και με τροπολογίες να απαλλάσσουν από ποινικές ευθύνες και να έρχεται η νομοθέτηση το Δεκέμβριο, να βγαίνει το ΦΕΚ τέλος Δεκεμβρίου και όλως τυχαίως οι απατεώνες της Energa Power να αξιοποιούν αυτό το συγκεκριμένο άρθρο της νομοθέτησης για να απαλλάσσονται».

Στο ζήτημα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευαίσθητη πάντως η Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση της ‘Ολγας Κεφαλογιάννη που αξιοποίησε την δυνατότητα της ως μέλος της επιτροπής να κάνει ερωτήσεις στους προτεινόμενους προκειμένου να …συμβουλεύσει τον νέο πρόεδρο της ΡΑΕ, ώστε να μην γνωμοδοτήσει υπέρ της περεταίρω πολιτικής εξέτασης του σκανδάλου. Χαρακτηριστικός είναι επ’ αυτού ο διάλογος που καταγράφηκε
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω τόσο τον προτεινόμενο για την θέση του προέδρου όσο και τον προτεινόμενο για την θέση του αντιπροέδρου. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως για την υπόθεση της εταιρίας HELLAS POWER ENERGA έχει υπάρξει απαλλακτικό βούλευμα από τον ανακριτή. Με αυτά που λέτε εδώ που θα πρέπει να καλέσει ξανά ο ανακριτής τα μέλη της διοίκησης, κάποια από τα οποία έχουν παραμείνει, αναρωτιέμαι πώς θα συνυπάρξετε με αυτά τα μέλη, όταν απαξιώνετε την προηγούμενη διοίκηση
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο ανακριτής δεν εκδίδει βουλεύματα.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει γίνει απαλλαγή;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Βεβαίως.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Επομένως, γιατί εσείς συνεχίζετε να μιλάτε με τρόπο που να φαίνεται σαν να είναι ανοιχτή η υπόθεση;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Δεν είπα αυτό που είπατε. Είπα ότι έχουν γίνει κάποιες παραλείψεις και κάποια λάθη συνολικά που η δικαιοσύνη τα ερευνά, αλλά ένα σκάνδαλο δεν μπορεί να γίνει έτσι από μόνο του. Κάτι παρέλειψαν και κάτι δεν έκαναν καλά. Κάτι μας ξέφυγε. Δεν θέλω να πω ότι το έκανε ο α’ η ο β’. Δεν είπα αυτό το πράγμα.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και έχει αποφανθεί επί αυτού του θέματος; Εσείς πώς έρχεστε εδώ και ουσιαστικά ανασύρετε την υπόθεση; Αν έχετε κάποια στοιχεία, φαντάζομαι ότι μπορείτε να πάτε στην δικαιοσύνη.
Νωρίτερα για το ίδιο θέμα ο Ν.Μπουλαξής είχε επισημάνει πως «στα θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κυρίως,  σκάνδαλα  Energa κ.λπ., δεν συμμετείχα, δεν είχα την τύχη να συμμετέχω στην επεξεργασία τους. Προφανώς, για να συμβεί ένα σκάνδαλο έχει γίνει λάθος. Από ποιον έχει γίνει και σε ποιον βαθμό, νομίζω ότι έχει διερευνηθεί και διερευνάται, αλλά θα ήθελα να πω ότι, η προστασία, ας το πούμε, της αγοράς μέσω του θεσμικού πλαισίου από την παρείσφρηση τέτοιων φαινομένων, είναι πρωταρχικός ρόλος της Ρ.Α.Ε. και νομίζω ότι τουλάχιστον όσο μας αφορά και εφόσον η θετική γνώμη της Επιτροπής σας, κυρία Πρόεδρε, μας δώσει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά, θα προσπαθήσουμε – θα είναι ένα από τα πονήματά μας – να θωρακίσουμε όσο γίνεται τον ενεργειακό τομέα από την παρείσφρηση τέτοιων φαινομένων».

Μάλιστα στο θέμα αυτό παρενέβη και η πρόεδρος της Βουλής.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ(Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μπουλαξή, σχετικά με την προηγούμενη σας απάντηση θα ήθελα να πω, ότι για ένα σκάνδαλο δεν είναι σίγουρο ότι έγινε λάθος. Μπορεί για κάποιους – όπως όλα δείχνουν – να ήταν ηθελημένες οι επιλογές και γι’ αυτό ελέγχοντο, όχι για λάθος, αλλά για εγκληματική δράση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Το είπα κομψά ίσως, αλλά έχετε δίκιο.

Ο Ν.Μπουλαξής δέχθηκε ερώτηση και σε προσωπικό επίπεδο από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχει -να μην κρυβόμαστε- στα δημοσιεύματα, ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο και συγκεκριμένα η σύζυγό σας, έτσι γράφουν εγώ δεν γνωρίζω, ότι δουλεύει σε εταιρεία που ασχολείται με την Ενεργεία». Σύμφωνα με όσα απάντησε ο Ν.Μπουλαξής «η γυναίκα μου είναι φιλόλογος και επειδή ετέθη το θέμα θα ήταν καλό να απαντηθεί. Η γυναίκα μου δούλευε ως απλή υπάλληλος γραμματέας σε μία θυγατρική ενός ομίλου που δραστηριοποιείται με μια άλλη θυγατρική στον τομέα της ενέργειας. Ήταν σε μία κατασκευαστική θυγατρική εταιρεία, που δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια και με αυτά που κάνω εγώ. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, κώλυμα κλπ αλλά παρ’ όλα αυτά επειδή αντιλαμβάνομαι και αντιληφθήκαμε από κοινού η πρόταση για την προεδρία της Ρ.Α.Ε. μπορεί να προκαλέσει ζητήματα και να δώσει αφορμές και ευκαιρίες για να ειπωθούν ότι υπάρχουν συμφέροντα. Έτσι αποφασίσαμε από κοινού και με δική της πρόταση να παραιτηθεί από την εταιρεία. Τώρα είναι άνεργη».

Για το θέμα της ENERGA Hellas Power o προτεινόμενος για την θέση του Α’Αντιπροέδρου της ΡΑΕ Σωτήρης Μανωλκίδης επισήμανε ότι «οφείλει η νέα διοίκηση της Ρ.Α.Ε., να διερευνήσει τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο, ως τότε στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας δεν είχα καμία εμπλοκή, οφείλει όμως να διερευνήσει το γεγονός ότι η Ρ.Α.Ε. ως Ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύει και οφείλει να παρακολουθεί την αγορά ενέργειας δεν επιτέλεσε εκ του αποτελέσματος το έργο της. Διότι, δεν κατάφερε να αποτρέψει την καταδολίευση των καταναλωτών από αυτές τις δύο εταιρείες. Δηλαδή, πέρα από τη δικαστική διερεύνηση η οποία, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εν τω ακροατηρίω δίκης, θα πρέπει η νέα διοίκηση της Ρ.Α.Ε. να διερευνήσει, γιατί απέτυχε η Ρ.Α.Ε. στο ρόλο της να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αγορά».

Μάλιστα ο Σ.Μανωλκίδης (σ.σ είναι νομικός) ερωτώμενος από την βουλευτή Ραχήλ Μακρή για το αν ενεπλάκη στην ότι «στις 2 Νοεμβρίου του 2011, η Ρ.Α.Ε. τροποποίησε την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου της εταιρείας «Aegean Power», Ανώνυμης Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» ενώ «αντίθετα θα έπρεπε να καταλογίζονται οι νόμιμες συνέπειες» απάντησε το εξής: «Η κατανομή του έργου ανάμεσα στα στελέχη δικηγόρους της νομικής ομάδας της Ρ.Α.Ε., γινόταν από την προϊστάμενη τότε της νομικής ομάδας την κυρία Αλεξία Τροκούδη, η οποία σε όλα τα κρίσιμα θέματα προσπαθούσε να μην έχουν εμπλοκή δικηγόροι οι οποίοι «δεν συμπαθούσαν» την τότε διοίκηση. Άρα, δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα».