Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για «τζόγο» και πρέπει να λάβει αποφάσεις, με στόχο τη συμφωνία που θα της αποφέρει ρευστότητα, καθώς το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα είναι «κρίσιμο».

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις, και όχι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τζόγο. Φοβάμαι πως έρχεται η ημέρα που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε» είπε ο Ντ. Τουσκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν Γιούνκερ και Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ πραγματοποιείται προκειμένου, να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, όπως δήλωσε και μετά τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός.

Εννεάμηνη επέκταση

Η Ελλάδα ζητεί επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Βασικοί άξονες της εν λόγω συμφωνίας είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η Αθήνα προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία παραμένει διαφωνία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Υψηλή πίεση

Για απόλυτη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα όιτ η Ελλάδα θα εργαστεί εντατικά και με υψηλή πίεση για να λύσει τα ανοικτά ζητήματα, έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν. «Συμφωνήθηκε ομοφώνως ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση» δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τόνισε την ανάγκη να δοθεί βιώσιμη λύση. Δήλωσε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και φιλικό. «Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές», συμπλήρωσε.

Η στιγμή της συμφωνίας

Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στον Κώστα Εφήμερο και στον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, στην τηλεόραση του ThePressProject την Τετάρτη, ανέφερε ότι «είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το μνημόνιο δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο», ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση,σημείωσε: «Συμβιβασμός είναι δεν το κρύβουμε».

Ως προς τη στάση απέναντι στη συμφωνία, τόνισε πως ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία.

«Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος» υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η λιτότητα. «Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα», τόνισε.

Ολόκληρη η συνέντευξη: