του Κώστα Εφήμερου

Δύο χρόνια μετά η ΕΡΤ είναι και πάλι ανοιχτή, με τους εργαζόμενους να γιορτάζουν μια ιστορική νίκη. Πέρασα το βράδυ μαζί τους και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι περισσότεροι έχουν συναίσθηση του φορτίου που αναλαμβάνουν. Τους εύχομαι καλή δύναμη και να μην χρειαστούν ξανά εξωτερική βοήθεια.

Το ThePressProject από τότε μέχρι σήμερα μεγάλωσε, έγινε από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά portals στην χώρα μας, αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό, δημιούργησε ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο που μέσω επίγειων σταθμών μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες ένα τηλεοπτικό εγχείρημα που τουλάχιστον τα νούμερα που κάνει δείχνουν ότι μπορεί να πετύχει.

Κι όμως, δύο χρόνια μετά κάθε 12 του μήνα το ThePressProject δυσκολεύεται να καλύψει ακόμα και τα 683€ των servers. Βλέπετε, αποφασίσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η διαφήμιση που έρχεται από τις τράπεζες ή το κράτος και εξαιτίας της «αθυροστομίας» μας οι μεγαλύτερες πολυεθνικές δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Συνεχίζουμε να στηριζόμαστε κυρίως στην εταιρία πληροφορικής BitsnBytes (η οποία όμως και αυτή με τη σειρά της αντιμετωπίζει μεγάλη μείωση του τζίρου εξαιτίας της κρίσης), στην οικογένειά μου και σε κάποιους ξεχωριστούς ανθρώπους που στηρίζουν κάθε φορά που τους το έχω ζητήσει προκειμένου να βγουν έστω και «έναντι» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Σε αυτό τον αγώνα οι βασικοί υποστηρικτές είναι οι αναγνώστες του TPP που κόντρα σε όσους δεν πιστεύουν στο crowdfunding έχουν αποδείξει ότι εκτιμούν τη σοβαρή προσπάθεια και τις θυσίες που κάνουν όσοι επιμένουν να μας στηρίζουν με το έργο τους. Δεν αντέχουν όλοι και δεν είναι και υποχρεωμένοι.

Στο ThePressProject έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παραμείνουμε ζωντανοί σε αυτό το εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον. Και φυσικά το έχουμε κάνει και με σοβαρά λάθη. Ένα από αυτά είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση του περιοδικού που εξαγγείλαμε και το οποίο θα έφερνε στο χαρτί το δημοσιευμένο ρεπορτάζ για το LuxLeaks. Έχω εξηγήσει τους αρχικούς λόγους της καθυστέρησης αλλά στο τέλος το μόνο που κρατάει το (επικαιροποιημένο για να μπορεί να σταθεί στα περίπτερα) περιοδικό είναι το επιπλέον κόστος που πρέπει να καλυφθεί.

Κάθε εβδομάδα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να επιλέξουμε πώς θα διαθέσουμε τα λιγοστά μας έσοδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εδώ και περίπου 6 μήνες η επιλογή αυτή μπορεί να κρίνει άμεσα το μέλλον ή όχι του συνολικού εγχειρήματος.

Τώρα για μια ακόμη φορά θα σας ζητήσω να στηρίξετε το ThePressProject προκειμένου να καλύψουμε τους servers (683€) ή κάποιο μέρος της μισθοδοσίας (9400€) αλλά αυτή τη φορά θέλω να δώσετε λίγο ακόμα προσοχή:

Μια (μεγαλούτσικη) παρένθεση

Θέλω να απαντήσω προκαταβολικά σε αυτούς (troll θεωρώ εγώ) που κάθε φορά αναρωτιoύνται γιατί να στηρίξει κάποιος μια ιδιωτική επιχείρηση που απλά δεν τα καταφέρνει και πέφτει έξω. Αρχικά θέλω να σημειώσω ότι το ThePressProject πέφτει έξω ακριβώς επειδή δεν λειτουργεί η αγορά την οποία επικαλούνται οι επικριτές μας. Ένα μέσο με 2 εκατομμύρια μοναδικούς (πραγματικούς όχι σαν τους άλλους) επισκέπτες κάθε μήνα θα έπρεπε να φιλτράρει τις διαφημίσεις σε σχέση με το αν μας αρέσουν τα χρώματα του λογότυπου των εταιριών. Κι όμως η διαφημιστική αγορά όταν δεν είναι κατεστραμμένη είναι παντελώς ελεγχόμενη από ανθρώπους και εταιρίες που δεν σέβονται το οικονομικό σύστημα το οποίο υπηρετούν. Είναι οι ίδιοι που κατηγορούν την Αριστερά για κρατισμό και σταλινισμό την ώρα που ζητάνε μαύρα και κάτω από το τραπέζι 30% για να σε εντάξουν σε ένα διαφημιστικό σχεδιασμό. Επιπλέον, θα στεναχωρήσω τους φίλους αυτούς, αλλά η στήριξη μιας ιδιωτικής επιχείρησης που πέφτει έξω είναι συνηθισμένο πράγμα στην Ελλάδα, απλώς όχι στην δική μας περίπτωση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους γιατί η κρίση έχει προκαλέσει πτώση στις διελεύσεις των αυτοκινήτων από τις εθνικές οδούς και με αυτό τον τρόπο έχουν μειωθεί τα προσδοκόμενα έσοδα από τα διόδια.

Να απαντήσω επίσης προκαταβολικά σε αυτούς που γράφουν ότι «τους φάγαμε τα λεφτά του περιοδικού» ότι αφενός το περιοδικό θα βγει πραγματικά με την πρώτη ευκαιρία και κατά δεύτερον… αλήθεια; Παρακολουθείτε το TPP και πιστεύετε ότι μετά από τα 4 μεγάλα αφιερώματα ερευνητικής δημοσιογραφίας, τα 220 ρεπορτάζ,  τα 8000 άρθρα των τελευταίων μηνών, η παραγωγή 1540 ωρών ραδιοφωνικού προγράμματος και οι τρεις μεγάλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις έχουμε δαπανήσει έστω και ένα ευρώ για άλλο λόγο από την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του πολίτη; Αν ναι, επισκεφτείτε την ειδική σελίδα του TMP και εκεί θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή της συνεισφοράς σας. (Σημείωση: Να ευχαριστήσω εδώ το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας που, εκτός του ότι ήταν ο μεγαλύτερος συνεκδότης, μας στήριξε τώρα στα δύσκολα δείχνοντας κατανόηση, κατανόηση που δεν έδειξαν άλλοι που ξέρουν καλύτερα και από μέσα πώς λειτουργεί το TPP).

Έκλεισε η παρένθεση

Και αυτό το εννοώ γενικά… Έκλεισε η παρένθεση των συστημικών ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από άλλα συμφέροντα. Ο κόσμος τα έχει απαξιώσει εντελώς. Δεν διαμορφώνουν πια αποκλειστικά την άποψη της κοινής γνώμης και μέσα όπως το TPP πλέον εισβάλλουν επιθετικά μέσα στα προγράμματά τους. Η επιτυχία των τηλεοπτικών συνεντεύξεων του TPP είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αλλαγής της ατζέντας από μικρότερα μέσα, αφού όλοι οι σταθμοί αναγκάζονται να τις αναπαράγουν (μερικές φορές προσπαθώντας να κρύψουν μάλιστα την πηγή).

Τι να κάνεις εσύ (και τι θα κάνουμε εμείς)

Τώρα όμως χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε τους πολλούς που μπορούν να κάνουν μια μικρή δωρεά στο TPP αλλά χρειαζόμαστε και αυτούς που μπορούν να βάλουν 50 ή ακόμα και 100€, που μπορεί να είναι πολύ λιγότεροι αλλά καλύπτουν 20 και 30 συμπολίτες τους, και αυτό είναι υπέροχη συνεισφορά στην κοινωνία.

Χρειαζόμαστε και τους ακόμα λιγότερους που μπορούν να βάλουν πάνω από 200€ και οι οποίοι θα πάρουν και διαφήμιση είτε στο site είτε στο ραδιόφωνο (μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα) είτε στην τηλεόραση του TPP.

Και χρειαζόμαστε δράση. Γιατί μπορεί να μην ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες αλλά ίσως να γνωρίζετε κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση σας ζητάω να του στείλετε αυτό το κείμενο με μια θετική σας προτροπή.

Εμείς από την μεριά μας αποφασίσαμε με την βοήθεια των πλέον ειδικών να αφιερώσουμε τους επόμενους μήνες ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό «σύνταγμα» για την δημιουργία των ιδιωτικών ΜΜΕ δημοσίου συμφέροντος. Να θεσπίσουμε μια σειρά δεσμευτικών κανόνων σε επίπεδο όχι μόνο δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και διαχείρισης, διαφάνειας και ελέγχου προκειμένου όσα μέσα επιθυμούν να πιστοποιούνται και να ελέγχονται.

Δεν θα είμαστε πολλοί, αλλά θα ξαναφτιάξουμε τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Και αυτό (αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε) σας το υπόσχομαι.

Ο στόχος μας λοιπόν για αυτό το μήνα είναι μεγάλος. Αναζητάμε σχεδόν 10.000€ και για αυτό χρειαζόμαστε όλους όσοι μας πιστεύουν και μας εκτιμούν. Όχι μόνο να δώσουν ό,τι μπορούν αλλά να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό κύμα. Σε άλλες χώρες αυτό έχει επιτευχθεί. Στην χώρα μας με τον κόσμο χτυπημένο από την σκληρή κρίση η δημιουργία του πρώτου μέσου που θα στηρίζεται αποκλειστικά στο κοινό του είναι δύσκολο στοίχημα και χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια.

Γίνετε μέρος αυτής.

Πληροφορίες για στήριξη με κλικ εδώ!