Στις Βρυξέλλες…
Πηγές τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των δανειστών εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει μέσα στο επόμενο 48ωρο.
 
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες, για την παρουσίαση της νέας πρότασης δημοσιονομικού χαρακτήρα.
 
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα» δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
 
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.
 
«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου», επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Από την άλλη πλευρά Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήριζαν «δύσκολες τις συζητήσεις» που εξελίσσονται αυτή την στιγμή. «Οι θέσεις των δυο πλευρών είναι ακόμα πολύ μακριά η μία από την άλλη. Δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει αποτέλεσμα». Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.
Νίκος Παππάς: “Χρειάζεται πολιτική λύση για οριστική έξοδο από την κρίση”
«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
 
Προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».
«Η Ελλάδα» τονίζει ο κ. Παππάς «έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός καλείται πλέον να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Αν δηλαδή θα δεχθεί τη συμφωνία και θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του προκειμένου αυτή να περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ή αν θα πει το μεγάλο «όχι», όπως άφησαν χθες ανοιχτό ως ενδεχόμενο κυβερνητικές πηγές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
 
Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες είναι συνεχείς και σε αυτές μετέχει σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο. Οι συζητήσεις έχουν πλέον περάσει στην επόμενη μέρα. Στον τρόπο δηλαδή που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τη συμφωνία. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην προχθεσινή σύσκεψη ότι αποκλείεται η προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν διόλου τυχαίο.
 
«Ο χάρτης στη χώρα ξαναγράφεται από την αρχή σε όλα τα πεδία», λέει με νόημα κυβερνητικός βουλευτής για να καταλήξει πως «η τελική νίκη μπορεί να έρθει και μέσα από μικρές ήττες καθώς στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο πλέον καθοριστικός μήνας των τελευταίων ετών για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.     
 
Προθεσμία μέχρι τη Πέμπτη δίνει το ΔΝΤ
O απόλυτος τρόπος με τον οποίο εκφράσθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, για τις αγεφύρωτες διαφορές με την Ελλάδα σηματοδότησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη συμφωνίας. Οπως εκτιμούν στελέχη του οργανισμού, εδώ στην Ουάσιγκτον, τελευταία προθεσμία είναι το Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα βρεθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
 
«Με την παρέμβαση Ράις έχουμε δομική αλλαγή στάσης», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος αξιωματούχος στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ» για να αποκωδικοποιήσει την εξέλιξη.