Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα μετέχουν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι αναμένεται να εκθέσουν τις επίσημες απόψεις των θεσμών που εκπροσωπούν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Μ. Ντράγκι στις 4 το απόγευμα ενημερώνει την επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες την Κυριακή, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ παρενέβη, απαιτώντας η ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα διασφαλίζουν τους αναθεωρημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να ξεκινήσει να κάνει σχέδια για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ.

Κίνδυνος για Grexit εκτίμησε ότι υπάρχει ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Μαργκάγιο. «Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Eξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στην ευρωζώνη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, προτρέποντας την Αθήνα να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει μια αθέτηση πληρωμών που θα μπορούσε να τη θέσει εκτός Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και εταίρων, προειδοποίησε και ο Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν ξανά το συντομότερο, προκειμένου να αποφευχθεί περίοδος αναταράξεων, ενώ έκανε λόγο για αναταράξεις σε περίπτωση που η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

ΦΠΑ και συντάξεις

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, καθώς και νέα μείωση συντάξεων. Από τις παρεμβάσεις αυτές απαιτείται εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ευρωζώνη από την πλευρά της καλείται να συμφωνήσει σε πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας και σε ελάφρυνση του χρέους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του.

Ωστόσο η  εκπρόσωπος  Οικονομίας Ανίκα Μπρέιντχαρτ σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν ζητάει μείωση μισθών, αλλά «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, ώστε οι μισθοί να συνδεθούν με την παραγωγικότητα».

Αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει νέες προτάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες με την Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για το χρέος

Κατά το ΔΝΤ, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί σήμερα με μακρά αναδιάταξη των πληρωμών με χαμηλά επιτόκια, ωστόσο το Ταμείο προειδοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, (τώρα ή αργότερα) πιθανόν να απαιτεί πλέον «κούρεμα», ήτοι διαγραφή του ελληνικού χρέους που διακρατά η ευρωζώνη.

Η ελληνική πρόταση για το χρέος προβλέπει την αγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), την αποπληρωμή σε δύο φάσεις και έως το τέλος Μαρτίου του 2016 του ΔΝΤ, τη διάθεση αέναων ομολόγων προς αντικατάσταση των διμερών διακρατικών δανείων και το σπάσιμο της αποπληρωμής των δανείων του EFSF σε δύο φάσεις.

«Η πορεία στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί»

Την ίδια ώρα, ότι «η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη θα συνεχιστεί» διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Μίχαλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.