Συγκεκριμένα το σημείο τριβής είχε να κάνει με το άθροισμα των κομμάτων στην τελική κάρτα που είναι  η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (και όχι της εκτίμησης εκλογικής συμπεριφοράς, όπως επιλέγουν μεθοδολογικά οι περισσότερες δημοκοπικές εταιρίες). Η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε ότι αν αθροίσεις τα ποσοστά των κομμάτων μαζί με αυτό των αναποφάσιστων το άθροισμα κάνει 129%.

«Αυθαίρετη άθροιση» επισημαίνεται ότι επιλέγουν οι της ΝΔ από την πλευρά της εφημερίδας σε ανακοίνωση της που προσπαθεί να εξηγήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση τη διαφορά μεταξύ εκλογικής επιρροής και συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία κάνει για πρώτη φορά αυτό το άθροισμα σε δημοσκόπηση της Public Issue, μιας από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες δημοκοπικές εταιρίες. Τα αθροίσματά της στην συγκεκριμένη εκτίμηση έβγαζαν πάντα πάνω από 100% αλλά τότε αυτό ευνοούσε τη ΝΔ.

Διαβάστε τι είναι η εκτίμηση της Εκλογικής επιρροής σε έξι ερωτήσεις και απαντήσεις από την Public Issue με ένα κλικ εδώ

Η δημοσκόπηση

Κοινωνική υποστήριξη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue, που διενεργήθηκε το διάστημα 11-17 Ιουνίου και δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής.

Ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 62%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 20%, ποσοστό15% συγκεντρώνει «κανένας» και ποσοστό 3% είναι χωρίς γνώμη.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 47,5%, η ΝΔ 19,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το Ποτάμι 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, η Ένωση Κεντρώων 2%,το άλλο κόμμα 4%.

Στο ερώτημα «καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα», οι πολίτες απαντούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ποσοστό 52%, κυβέρνηση της ΝΔ σε ποσοστό 17%, καμία από τις δύο σε ποσοστό 28%, χωρίς γνώμη δηλώνει το 4%.

Το 65% τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για το ευρώ, το 31% κατά και ποσοστό 5% είναι χωρίς γνώμη. Το 90% δηλώνει εξάλλου ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, το 9% ότι μάλλον χρειάζεται και 1% είναι χωρίς γνώμη.

Ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Στο συγκεκριμένο ερώτημα και σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση το 56% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και το 43% ικανοποιημένοι. Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση το 88% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και το 11% ικανοποιημένοι.

Για τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, το 62% δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει, το 34% να υποχωρήσει και το 4% είναι χωρίς γνώμη.

Το 60% έχει θετική γνώμη για το ευρώ, το 36% αρνητική γνώμη για το ευρώ και 1% είναι χωρίς γνώμη.

Το 62% λέει για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ότι θα είναι χειρότερα, το 22% «μάλλον καλύτερα», το 12% ότι θα έμεναν ίδια και 4% είναι χωρίς γνώμη.

Το 42% έχει θετική γνώμη για την ΕΕ, το 57% αρνητική και 2% είναι χωρίς γνώμη.

Ως προς τις δημοτικότητες των αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 74% και αρνητικές 27%. Ο Πάνος Καμμένος θετική γνώμες σε ποσοστό 44% και αρνητικές σε ποσοστό 53%. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 39% και αρνητικές σε ποσοστό 48%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συγκεντρώνει θετική γνώμη σε ποσοστό 39% και αρνητική σε ποσοστό 57%. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 29% και αρνητικές σε ποσοστό 70%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θετικές γνώμες σε ποσοστό 24% και αρνητικές 74%. Η Φώφη Γεννηματά θετικές γνώμες σε ποσοστό 53% και αρνητικές σε ποσοστό 41%. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θετικές γνώμες σε ποσοστό 11% κι αρνητικές σε ποσοστό 84%.