Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, από την παρούσα Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κάθετος, κλείνοντας την πόρτα στα σενάρια που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη»

Σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζεται.

«Συνεχίζουμε, δίνουμε μάχη. Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε από ένα κείμενο των θεσμών με απαιτήσεις όπως εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην κάνουμε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουμε τις ομαδικές απολύσεις, να πιάσουμε τους στόχους πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις.

Κι από χτες και μετά , έχει χαρακτηρισθεί ως θετικό βήμα και βάση η πρότασή μας, η οποία έχει ως κεντρική φιλοσοφία ότι τα πλεονάσματα με τα οποία εμείς στην αρχή διαφωνούσαμε, γιατί πιστεύαμε πως δεν είναι αυτή η ελληνική οικονομία, και οι αρχικές προτάσεις μας ήταν για μισή μονάδα χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά οι στόχοι που πρότειναν οι θεσμοί να πιαστούν με μεταφορά των βαρών στους ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν».

«Το PSI κατέστρεψε τα αποθεματικά μας»

Μιλώντας για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ανέφερε: «Το ασφαλιστικό σύστημα μας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το PSI κατέστρεψε τα αποθεματικά, τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι αρνητικά και η ανεργία υψηλή. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρισκόμασταν, θα έπρεπε να κάνουμε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις: ή να κόψεις συντάξεις και παροχές ή να αυξήσεις τις εισφορές. Εμείς είπαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις εισφορές από αυτούς που μπορούν, γιατί είπαμε όχι στα υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων».

«Σε απόλυτη παραζάλη η ΝΔ»

Ο Νίκος Παππάς δεν άφησε ασχολίαστες τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τη ΝΔ, τόνιζε ότι βρίσκεται σε παραζάλη και δεν γνωρίζει πως θα κινηθεί στη συνέχεια.

«Βλέπουμε μια ΝΔ που είναι σε απόλυτη παραζάλη. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, αποζητά την επανατοποθέτησή της με όρους ιστορικούς, στο νέο πλαίσιο. Και δεν γνωρίζει αν πρέπει να ενδυθεί τον μανδύα του νοσταλγού των μνημονίων ή τον αντιμνημονιακό που είχε πριν το Σαμαρά».

Εδώ όλη η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο ThePressProject