του Κώστα Εφήμερου

Η Εμπλοκή ξεκίνησε όπως γράψαμε ήδη από χθες το μεσημέρι της Τρίτης όταν το ΔΝΤ αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει της ελληνικής πρότασης και ζήτησε αφενός περισσότερα στοιχεία και αφετέρου μεγαλύτερα ποσά από τη μείωση δαπανών (που άμεσα μπορεί να έρθει μόνο από μείωση του μισθοδοτικού κόστους του δημοσίου) και λιγότερους φόρους. Η ελληνική πλευρά εμμένει στην φορολόγηση με αναδιανεμητικό πρόσημο το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να δείξει και την αλλαγή της πολιτικής και να δημιουργήσει μια προοπτική που θα μπορούσε ευκολότερα να γίνει αποδεκτή και από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ΔΝΤ μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ -που ασχολείται προσωπικά με τη διαπραγμάτευση- επιμένει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα με «βρώμικα νούμερα» τα οποία θα διαψευσθούν. Αυτά θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ντράγκι και Γιούνκερ.

Ωστόσο, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τις λεπτομέρειες του χρέους η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης (και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άλλο επίπεδο) επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία χωρίς την σαφή αναφορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ξεκάθαρα ορισμένο αναπτυξιακό πακέτο. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα αν σήμερα δεν υπάρξει μια διαφοροποίηση από την πλευρά των δανειστών.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές θέλουν μια αόριστη αναφορά για το άνοιγμα της συζήτησης στο μέλλον και αφού πρώτα περάσουν οι νόμοι και το εφαρμοστικό πλαίσιο της συμφωνίας -υποστηρίζοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο- κάτι που δημιουργεί το πρόβλημα με το αυγό και την κότα, αφού η Ελλάδα από την πλευρά της επιμένει στο ότι χωρίς τους δύο επιπλέον πυλώνες η συμφωνία δεν είναι στο τραπέζι γιατί δεν θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή.

Σε λίγες ώρες όλα αυτά θα έχουν ξεκαθαρίσει. Μέχρι τότε παραμείνετε συνδεμένοι στο μοναδικό 24ωρο live για την κρίση από τη συντακτική ομάδα του TPP.