Όπως ξέρουμε ήδη η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ για την Ελλάδα εξαιτίας της εμπλοκής της Τρίτης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στο Eurogroup στην αρχή της εβδομάδας και είχε δώσει και αυτή το πράσινο φως για να εκληφθεί η ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Τότε όμως δεν ήταν μαζί της ο Πόλ Τόμσεν, γνωστός στην Ελλάδα και μη εξαιρετέος, ο οποίος έφτασε αμέσως μετά στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζουμε ότι η εμπλοκή στη συμφωνία έγινε την επόμενη του Eurogroup, όταν το ΔΝΤ ζήτησε να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα και να προσθέσει προαπαιτούμενα προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στον συμβιβασμό. Αποκαλύψαμε επίσης χθες ότι ο υπάλληλος του ΔΝΤ ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες εδώ και μέρες δεν εμφανίζεται σε καμία συνάντηση, πέραν της τελικής χθες. Γνωρίζουμε τέλος ότι ο Τόμσεν είναι από τους λίγους που είχε πρόσβαση στην Κριστίν Λαγκάρντ το κρίσιμο 48ωρο που «έστριψε» το ΔΝΤ.

Οι θέσεις του Πόλ Τόμσεν για την Ελλάδα είναι γνωστές. Κοιτάζοντας τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του μπορούμε να αναγνωρίσουμε εύκολα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα που υπόσχεται και επιπλέον όλα τα επιχειρήματα που μαθαίνουμε ότι χρησιμοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ στις τελευταίες συναντήσεις.

Έτσι η ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από τον Σόιμπλε που φαίνεται να επιθυμούσε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης τώρα πιθανώς να έχει και έναν ακόμη «εχθρό» (η σύμμαχο, αναλόγως αν επιθυμεί ή όχι μια επαχθή συμφωνία)

Κ.Π.