Προσοχή: Η μετάφραση έγινε από το ThePressProject και δεν είναι επίσημη

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες έλαβαν χώρα εκτεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών –στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 – για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Στις 27 Ιουνίου του 2015 η πρόταση μας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου του 2015 έγινε δεκτή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία ώστε οι Έλληνες πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν να αποδεχτούν ή όχι τις προτάσεις που παραδόθηκαν στην κυβέρνησή μας από τους Θεσμούς στο πλαίσιο των προαναφερθέντων διαπραγματεύσεων.

Προκειμένου να προχωρήσουμε στο δημοψήφισμα εν ηρεμία και θετικό κλίμα που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να πάρει αυτή την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερικές πιέσεις, η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, αίτημα για την επέκταση του Master Financial Assistance Facility (MAFA) για μια περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία ολοκλήρωσής του. Οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν στις 6 Ιουλίου 2015 με στόχο την επίτευξη συμφωνίας άμεσα στο πλαίσιο της εντολής του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, και σε αδιαφανή βάση, το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό. Η απόφαση –σε συνδυασμό με την σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε- οδήγησε στον σημαντικό περιορισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί των προτάσεων είναι δημοκρατικό κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού, απαραίτητο για τη διασφάλιση της νομιμότητας του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που τελικά θα επιτευχθεί με τους Θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα επικεντρώνεται στις προτάσεις των Θεσμών και δεν θέτει κανένα ζήτημα άμεσο ή έμμεσο που να αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας στην νομισματική ένωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει την θέση της στο θέμα και να υποστηρίξει την αναθεώρηση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης με στόχο να το εγκρίνει. Μια τέτοια απόφαση θα προσφέρει στον κοινό μας στόχο της επίτευξης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, που θα διασφαλίσει δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά την βιωσιμότητα του χρέους και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στη διάθεσή σας,

Αλέξης Τσίπρας

Το πρωτότυπο έγγραφο