Χαρακτήρισε ζωτική ανάγκη τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην καρδιά της, υπογραμμίζοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος είναι το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας. «Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, «αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες», πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς» είπε χαρακτηριστικά.
 
Αναγνώρισε πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της και οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως σφάλματα κάναμε και εμείς». Όμως, συνέχισε, η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς, τυχόν έξοδος μας θα έχει αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, ειδικά από τους πιο αδύναμους.
 
«Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Την Κυριακή λέμε 'ναι' στην Ευρώπη, με συναίνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνημα» κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.