Την παραίτηση του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 23.00 ο Αντώνης Σαμαράς, ως αποτέλεσμα αλυσιδωτών πιέσεων που ασκήθηκαν αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που ανέδειξε συντριπτικά το όχι. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν η χαριστική βολή στις έντονες φωνές αμφισβήτησης που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ τον Ιανουάριο.
 
‘Ολες οι τάσεις στην Νέα Δημοκρατία με έμφαση στους «καραμανλικούς» και στους «φιλελεύθερους» ζητούσαν επιμόνως συνέδριο του κόμματος με ζητούμενο την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την ανάδειξη νέου αρχηγού. Παρόλα αυτά η ηγετική ομάδα περί τον Αντώνη Σαμαρά εκτιμούσε ότι η Ν.Δ συγκράτησε τις δυνάμεις της, προωθώντας μία γραμμή ευθείας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ με τοποθετήσεις περί καταστροφικής πολιτικής. Εκτιμούσαν ότι η λαική στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαρκούσε το πολύ μερικούς μήνες ποντάροντας στην λογική της «αριστερής παρένθεσης». Προφανώς οι εκτιμήσεις αποδείχθηκαν άστοχες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κίνηση που πιθανότατα τον θέτει εκτός της διεκδίκησης της αρχηγίας.
 
Το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι ήταν η πρώτη κίνηση και υπηρξαν πολλές ακόμη. Ακολούθησε ο Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα συνιστά μία ακόμη ήττα για την Ν.Δ. Στην ίδια λογική κινήθηκε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ.Ιωαννίδης, λέγοντας ότι το μήνυμα της κάλπης είναι μεταξύ άλλων το να φύγει το παλιό κατεστημένο ενώ όταν ρωτήθηκε αν εννοεί τον Α.Σαμαρά απάντησε: «Ο νοών νοείτω».
 
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες η Ντόρα Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του Αντώνη Σαμαρά. Ουσιαστικά με την κίνηση της αυτή, κατέδειξε μία άλλη πολιτική πρακτική η οποία εστιάζεται στην δήλωση που έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «η ΝΔ είναι ανοικτοή στο ενδεχόμενο να πάρει μέρος σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» θέση με την οποία συντάχθηκε και ο  Κωστής Χατζηδάκης ενώ φέρεται να μήν διαφωνεί και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ε.Μειμαράκης σημειώνοντας πως «περιμένω ο πρωθυπουργός  να πραγματοποιήσει την υπόσχεση για συμφωνία μέσα σε 48 ώρες». Επικρίσεις υπήρξαν και από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο που σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, και οφείλουμε επιτέλους, όπως είχα επισημάνει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να δούμε κατάματα “τις πταίει”».