Η εμφατική ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο και η πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλης, Ζωής Κωνσταντοπούλου να αποστείλει επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, αποτελούν – όπως δείχνουν τα πράγματα- την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιδράσει απέναντι στην επιλογή των λεγόμενων «θεσμών» να …τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για την ψήφο του, στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής!

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Τις τελευταίες ώρες όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα σκηνικό σύγκρουσης στις διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων αύριο. Παρά τις απανωτές, εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ελληνική πλευρά τρία στοιχεία φαίνεται να χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά των δανειστών:

  • Συνεχείς κινήσεις και πρακτικές εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας, αφού παρατηρείται η συμπεριφορά αξιωματούχων ανάλογη με αυτή  του προτελευταίου Eurogroup από το οποίο αποκλείστηκε η Ελλάδα.
  • Εμμονικές  αρνήσεις προκειμένου να ληφθούν μέτρα άμεσης αλλά και μεσοπρόθεσμης απόκατάστασης της ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία, παρά το γεγονός ότι αυτή προκλήθηκε από συγκεκριμένες αποφάσεις και κινήσεις των δανειστών.
  • Τρίτο και κυριότερο η συνεχής αναφορά στις προτάσεις των δανειστών σε «ανθρωπιστική βοήθεια» γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς αποτελεί απόδειξη και αναγνώριση του ότι δημιουργούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης!

Τα τρία προαναφερόμενα στοιχεία οδηγούν – όπως φαίνεται- την ελληνική πλευρά στην εκτίμηση ότι η συνολική τακτική της πλευράς των δανειστών συνιστά επί της ουσίας ένα διεθνές έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο σημείωσε ότι «ένα πρόγραμμα δεν αρκεί μόνο να είναι ορθό κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να μπορεί και να εφαρμοστεί, να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί» προσθέτοντας πως «ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας βούληση, όχι να συγκομιστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη».

Μάλιστα αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».