Οι Λαπαβίτσας, Λεουτσάκος, Πετράκος, Νταβανέλος και Σοφία Παπαδόγιαννη, υπέγραψαν κείμενο με το οποίο κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει την εκβιαστική πρόταση των θεσμών.

«Η κυβέρνηση ακόμα και αυτή την ώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους θεσμούς ότι ο εκβιασμός με το δίλημμα πρόγραμμα με νέα λιτότητα με πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους» , ανέφερε, μεταξύ άλλων, το κείμενο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί να μην υπάρξει η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία. Όπως τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος και δήλωσε: «Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Αιχμές της Μακρή για την κυβέρνηση

Η Ραχήλ Μακρή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει την έγκριση της για τη συμφωνία. «Δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80% ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γιούνκερ. Δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε άλλοθι, να μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα σας εξουσιοδοτήσω με την ψήφο μου να ολοκληρώσετε το ξεπούλημα,  σας ζητώ να διαπραγματευτείτε με βάση την εντολή του λαού», ανέφερε η κ. Μακρή και απευθυνόμενη στον κ. Τσακαλώτο, δήλωσε: «Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ότι διαθέτουν αρετή και τόλμη. Δεν ξέρω αν διαθέτετε και εσείς, θα το δείξει η ιστορία».

Στη συνέχεια δικαιολόγησε την απόφαση της, λέγοντας ότι «πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός και όσοι επέλεξε έδιναν μάχη για να μην ακολουθήσουμε σκυφτοί την εθελόδουλη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και «πέντε μήνες όλοι ακολουθούσαμε και στηρίζαμε την προσπάθεια».

Αντιδράσεις και στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Αντίθετοι με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν και οι Κατάνας, Μαυραγάνης, Χαϊκάλης και Ξουλίδου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να προσπαθούν να τους αλλάξουν τη γνώμη μέχρι και την τελευταία στιγμή.