Σε άρθρο που φιλοξενείται στην Guardian, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ακατανόητη στάση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί με οικονομικούς όρους, καθώς υπερισχύουν οι λαβυρινθώδεις πολιτικές.

«Το δημοσιονομικό δράμα της Ελλάδας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα εδώ και πέντε χρόνια, για έναν λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών να προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Γιατί, ενάντια στην κοινή λογική, ενάντια στην ετυμηγορία του ΔΝΤ και ενάντια στις καθημερινές πρακτικές τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες με οικονομική δυσχέρεια, (οι πιστωτές) αντιστέκονται σε μια αναδιάρθρωση χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με όρους οικονομικούς, γιατί εντοπίζεται βαθιά στις λαβυρινθώδεις πολιτικές της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.

Σχετικά με τη σκληρή στάση που κρατά απέναντι στην Ελλάδα ο Βόλφγκαν Σόιμπλε, υποστήριξε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας, ώστε εκφοβίσει τη Γαλλία και να την κάνει να πειθαρχήσει στο μοντέλο της Γερμανίας. «Είναι πεποίθησή μου- η οποία βασίζεται σε μήνες διαπραγματεύσεων- ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την νομισματική ένωση για να εκφοβιστούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το μοντέλο του, (ένα μοντέλο) πειθαρχημένης ευρωζώνης».