του Κώστα Εφήμερου

Αναγνωρίζουμε ότι αυτό το θέμα δεν είναι του δημόσιου διαλόγου αλλά επειδή μας προκάλεσαν και μας ειρωνεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα θα τους αφιερώσουμε 10 γραμμές. Καθώς η δημοσιογραφική δεοντολογία, ακόμα και αν δεν το δείχνει, είναι πυλώνας της ενημέρωσης και άρα της δημοκρατίας.

Το φωτογραφικό πρακτορείο Eurokinisi μας ζήτησε την άδειά να φωτογραφίσει το event. Άδεια την οποία εγκρίναμε. Ωστόσο ο εκπρόσωπός του εκτός από τις ομολογουμένως πολύ καλές του φωτογραφίες τράβηξε χωρίς καμία ενημέρωση και video από τα παρασκήνια και από τις στιγμές που δεν βρισκόμασταν στον αέρα.

Ο καλεσμένος μας φυσικά δεν είχε καμία ιδέα για όλα αυτά, αφού ούτε εμείς το γνωρίζαμε. Ευτυχώς ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε κάποιο σχόλιο off the record την ώρα που ήξερε ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά. Τούτο όμως δεν μετριάζει καθόλου την απρεπή συμπεριφορά του πρακτορείου.  

Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ιδιωτική συζήτηση. Ο καλεσμένος μας γνώριζε ότι παρόλο που είχαμε στραμμένες 5 κάμερες πάνω του και υπήρχαν 3 μικρόφωνα στο χώρο εμείς στο TPP δεν ηχογραφούσαμε ή μαγνητοσκοπούσαμε τίποτα όποτε βρισκόμασταν σε διάλειμμα. Φανταστείτε ο πρώην υπουργός να έκανε ένα σχόλιο για ένα κυβερνητικό στέλεχος πιστεύοντας ότι μιλάει σε ασφαλές περιβάλλον.

Μόλις είδαμε το βίντεο στο zougla.gr (που αλλού;) σοκαριστήκαμε. Γράψαμε στο twitter και στο Facebook ότι αυτό ήταν αντιδεοντολογικό και ανακοινώσαμε ότι στο εξής το συγκεκριμένο πρακτορείο δεν θα έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε κάνουμε. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάτι πέραν αυτού. Αντί όμως η Eurokinisi να ζητήσει συγνώμη μας επιτέθηκε στο twitter χαρακτηρίζοντας μας αμετροεπείς και ειρωνευόμενο μας γιατί δεν γράψαμε μια επίσημα καταγγελία στις 3 τα χαράματα.

Ε λοιπόν γράφουμε τώρα μια δημόσια καταγγελία (στις 5 τα χαράματα) η οποία θα ακολουθηθεί και με εξώδικο και αγωγή.

Οι άνθρωποι που δέχονται να έρθουν στο TPP περιμένουν ότι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά σε σχέση με τα καθιερωμένα ΜΜΕ και σκοπεύουμε να μην αφήσουμε κανέναν να απειλήσει τη δουλειά μας. Δουλειά που χρηματοδοτείται από τον κόσμο και οφείλει να ανταποδίδει σε ποιότητα τα μέγιστα στους υποστηρικτές μας. 

Υ.Γ.1. Τα διεθνή ΜΜΕ που έστειλαν εκπροσώπους τους ζήτησαν και πήραν γραπτή άδεια ακόμα και για τις φωτογραφίες και μας ενημέρωσαν από πριν για την λήψη πλάνων behind the scenes και όταν ξεκίνησαν και όταν τελείωσαν προκειμένου να ενημερώσουμε τον καλεσμένο μας.

Υ.Γ.2. Το Πρώτο Θέμα κερδίζει επίσης ειδικό βραβείο. Στο πρωτοσέλιδό του αμέσως μετά την συνέντευξη Βαρουφάκη παρουσίασε διχασμό προσωπικότητας έχοντας δίπλα-δίπλα δύο θέματα. Το πρώτο είχε τίτλο «Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης δεν κάνει για πολιτικός» και στο δεύτερο που αφορούσε τη συνέντευξη του στο TPP ξεκινούσε γράφοντας «Την ώρα που ο Πρωθυπουργός αναφερόταν με θετικά σχόλεια στον πρώην υπουργό, ο Βαρουφάκης…» Απολαυστικό!