Παραδίδοντας τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «μέσα σε έξι μήνες μάς δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης πολιτικής».

Αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Τους τελευταίους μήνες προσπαθήσαμε να κάνουμε βήματα προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, σε κάποια από αυτά τα καταφέραμε. Κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρης δυσκολίας καταφέραμε σημαντικά πράγματα, όπως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Συνδέσαμε το ρεύμα σε οικογένειες που είχαν πάψει να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της ενέργειας. Κάθε φορά που πετυχαίναμε ένα στόχο υπέρ των πολιτών, ήταν για εμάς μια μικρή χαρά. Η προσπάθεια να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση. Θέλουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει η δύσκολη συμφωνία στα λαϊκά στρώματα. Δώσαμε ανάσες σε μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις ήταν η προμετωπίδα των προσπαθειών μας. Μέσα από τις προσπάθειες μας πετύχαμε πράγματα που είχαν ξεχαστεί. Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου στα 751 ήταν ένας ακόμα μεγάλος στόχος μας. Οι επίσημες μελέτες λένε ότι ο τρόπος που έγινε δεν βοήθησε την οικονομία. πρέπει να δούμε πως αυτός ο στόχος θα μείνει ζωντανός κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Να δημιουργήσουμε τους όρους για να απαλλαγούμε από τη μέγγενη τη λιτότητας. Αυτοί οι έξι μήνες ήταν μήνες που πήγαν στην άκρη τη σκιά των προηγούμενων χρόνων.»

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παραδίδει τη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον Παύλο Χαϊκάλη τόνισε ότι «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να στηρίξω τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή».

Αποσπάσματα από την ομιλία του:

«H πρώτη προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της καταβολής των συντάξεων στην ώρα τους, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τα καταφέραμε. Αναιρέσαμε όσες συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών μπορούσαμε. Καταφέραμε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, κάτι για το οποίο είχαν δεσμευθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις που έδωσαν ανάσα στον ελληνικό λαό. Προσπαθήσαμε να πάρουμε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Καταφέραμε την άρση πολλών αδικιών που είχαν επιβάλλει τα μνημόνια, τα τελευταία πέντε χρόνια. Εύχομαι στον καλό μου σύντροφο και φίλο, Γιώργο Κατρούγκαλο και στον καλό μου συνάδελφο Παύλο Χαϊκάλη να πετύχουν στο έργο τους. Θα είμαι δίπλα τους για ότι χρειαστεί.»

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα είναι παρακαταθήκη και μίλησε για «αναγκαστική υποχώρηση που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα».

Αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Έπεσαν πάνω στον ελληνικό λαό θεοί και δαίμονες για να του αλλάξουν γνώμη για το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Δεν το κατάφεραν και αυτό είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα μνημόνια ήταν σχέδια αναδιάρθρωσης της κοινωνίας. Πάνε κόντρα στο ευρωπαϊκό μεταπολεμικό μοντέλο, το οποίο θέλουμε να υπερασπίσουμε. Εύκολα τα λόγια, στην πράξη θα φανούμε. Θεωρώ καθοριστική την ανάγκη να υπάρχει ενότητα της Αριστεράς σε αυτή τη μάχη, παρά τις όποιες διαφορές. Δεν είναι Βάρκιζα η συμφωνία, καθώς δεν καταθέσαμε τα όπλα. Να μην είναι παρένθεση η κυβέρνηση της Αριστεράς. Παρακάλεσα τον Ρωμανιά να παραμείνει στη θέση του, σε αυτό το δύσκολο μεταβατικό στάδιο. Θεωρώ ότι θα ανταποκριθεί, καθώς έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης.»

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς δήλωσε ότι «η παραίτησή μου είναι ισχυρή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγω αύριο το πρωί» και εξήγησε ότι θα παραμείνει στη θέση του το μεταβατικό διάστημα που του ζήτησε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι η νομοθεσία που επιβλήθηκε «είναι γενικόλογη, έχει πολλά κενά». «Αυτό το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καλύψουμε τα κενά θα παραμείνω», πρόσθεσε.

Τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί «στο ύψος των περιστάσεων» έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Χαϊκάλης, στη σύντομη ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

«Ξέρω τι αναλαμβάνω. Δεν έχω άγνοια κινδύνου», ανέφερε ο κ. Χαϊκάλης, θέτοντας ως προτεραιότητες την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής. «Θα υπάρξει ισομερής καταβολή των βαρών. Δεν θα ματώνουν κάποιοι και άλλοι θα μένουν ανέγγιχτοι. Κάποιοι θεωρούν ότι αδικούνται αυτή τη στιγμή, θα προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα είναι σε δύσκολη θέση και οι δυσκολίες που περνάει δεν πρέπει να είναι σημείο κομματικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.

Από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου τόνισε ότι «συνεχίζουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε πριν 6 μήνες.»

«Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την ημέρα από την οποία θα αρχίσουν να περνάνε οι κάρτες σίτισης στα καταστήματα» σημείωσε επισημαίνοντας ότι ο σκοπός είναι «να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα αφορά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, με έμφαση στον άνθρωπο και όχι στα ιδρύματα»

«Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι 10, 20 και 30 μήνες. Αυτό θα αντιμετωπιστεί, όλοι θα αρχίσουν να πληρώνονται» κατέληξε η κ. Φωτίου.