Τώρα που η Ελλάδα είναι και πάλι ικανή να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ -καθώς αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του- η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού από το Ταμείο μπορεί να εξαρτηθεί από τη «διαμάχη» μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ, τονίζεται.

Ο ανταποκριτής του Bloomberg από την Ουάσιγκτον σημειώνει πως το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες αυτό τον μήνα για την Ελλάδα προϋποθέτει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μάλιστα θεωρεί ως όρο η ελληνική κυβέρνηση θα αιτηθεί καινούριο πρόγραμμα από το Ταμείο μόλις η τρέχουσα δανειοδότηση λήξει τον Μάρτιο.

Μη βιώσιμο το χρέος

Το ΔΝΤ, που απαιτεί οι δανειολήπτριες χώρες να έχουν βιώσιμο χρέος, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αιτηθεί από τα 188 κράτη-μέλη του την έγκριση νέας συμφωνίας, μέχρις ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων. Αυτό, κατά τον συντάκτη του άρθρου σημαίνει πως κάποια από τις δύο, είτε η Κρ. Λαγκάρντ, είτε η γερμανίδα καγκελάριος, θα χρειαστεί να υποχωρήσει αν η Ελλάδα είναι να λάβει και άλλο δάνειο από το ΔΝΤ.

Η Μέρκελ ήταν επιφυλακτική στο να παραχωρήσει ελάφρυνση χρέους, ενώ η
Λαγκάρντ, ερωτηθείσα από γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, αν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, είπε: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!».

Βλέπουν ένταση 

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται στη βάση αυτή απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες θα έρθει μία χρονική στιγμή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που θα υπάρξει ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

«Η πίεση από μέρους της Λαγκάρντ αφήνει τη Μέρκελ με την επιλογή είτε να υποχωρήσει στους όρους του Ταμείου είτε να οδηγήσει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος», σημειώνει το Bloomberg και υπενθυμίζει πως ήταν η γερμανίδα καγκελάριος εκείνη που ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του 2010.

Κατά το Bloomberg, αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας και η Ευρώπη δεν συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους ή προσφέρει λιγότερο γενναιόδωρους όρους από ό,τι το ΔΝΤ ζητά, τότε η επιλογή έγκειται πλέον στη Λαγκάρντ.

Η ανάλυση του ΔΝΤ

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμη πως ανάλυση του ΔΝΤ που δόθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 10 Ιουλίου ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους «πολύ πέρα» από αυτό που οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι πρόθυμοι να εξετάσουν, είτε με το να επεκτείνουν τις αποπληρωμές για δεκαετίες είτε με το να επιβάλλουν μεγάλες διαγραφές στην ονομαστική αξία του χρέους.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε οι θέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους να πλησιάσουν σε κοινή λύση», καταλήγει το Bloomberg.