Οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές. Θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.
 
Την έντονη αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας προκαλούν οι πληροφορίες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να ανοίξει με τους Έλληνες επενδυτές να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών.
 
Αυτό που φοβούνται οι χρηματιστές είναι μήπως μέσα από το πλαίσιο επαναλειτουργίας της αγοράς οι πωλήσεις είναι ελεύθερες, ενώ οι αγορές θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» των capital controls, γεγονός που θα οδηγούσε τις τιμές των μετοχών σε σημαντική πτώση.
 
Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν οι χρηματιστές, η χρηματιστηριακή αγορά θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της, την αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών των μετοχών, τη διεθνή της αξιολόγηση και τις μακροχρόνιες προοπτικές της. Ο περιορισμός αυτός θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των επενδυτών και θα αποθαρρύνει την συμμετοχή τους, προσβάλλοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τιμών των μετοχών, τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς και την αξιοπιστία του ΧΑ γενικότερα.
 
Εάν η λειτουργία της αγοράς ξεκινήσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ των πωλητών και ιδιαίτερα υπέρ των ξένων επενδυτών, τονίζουν οι Έλληνες επενδυτές.
 
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών Α. Μωραϊτάκης τόνισε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει αρχικά να λειτουργήσει ως μία κλειστή αγορά με εισροές και εκροές εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και με την εκκαθάριση να γίνεται μόνο από έλληνες θεματοφύλακες και τα λεφτά να μην μπορούν να κατατεθούν στο εξωτερικό όπως ισχύει και για τους Έλληνες. Επισημαίνει ότι εάν το ΧΑ ανοίξει με εκροές χρημάτων στο εξωτερικό θα ξανακλείσει πολύ σύντομα και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που έχουν θέσεις short στα παράγωγα.

Μποτόπουλος: Ανοίγει Τετάρτη ή Πέμπτη με περιορισμούς το Χρηματιστήριο

Το ελληνικό Χρηματιστήριο θα ανοίξει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, με περιορισμούς στις συναλλαγές των Ελλήνων επενδυτών.
 
Την Τρίτη, η Ελλάδα κέρδισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να το ξανανοίξει, αναφέρει το πρακτορείο.
 
«Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο το πρωί για να αποφασίσει αν το χρηματιστήριο θα ανοίξει την Τετάρτη ή την Πέμπτη», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στο Reuters.