Το πρώτο έγγραφο 11 σελίδων με ημερομηνία 12 Μαΐου 2015 αποτελεί εσωτερικό έγγραφο της υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EEAS) προς την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (PSC). Σε αυτό γίνεται λόγος για σχέδιο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη που θα επιχειρήσουν εναντίον πολιτικών στόχων εντός της χώρας προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές που χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες για να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.

Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή στις 18 Μαΐου με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αλλά η σημερινή αποκάλυψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού στο έγγραφο διαβάζουμε πως θα πρέπει να γίνει παράκαμψη των κανονικών διαδικασιών προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο “δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης”. Έτσι μαθαίνουμε ότι εφόσον η πολυπλοκότητα του σχεδίου κάνει δύσκολη την εκκίνηση της 2ης φάσης και της 3ης φάσης του στρατιωτικού σχεδίου προτείνεται η μεταφορά “κάποιων δράσεων” από τις φάσεις αυτές στην ήδη εγκεκριμένη 1η φάση. Προτείνεται δηλαδή η αναδρομική αλλαγή του εγκεκριμένου σχεδίου δράσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει επίθεση στα πλοιάρια που χρησιμοποιούνται για το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Δείτε εδώ το πρώτο έγγραφο

Το δεύτερο έγγραφο, το οποίο είναι επίσης χαρακτηρισμένο ως απόρρητο, αποτελεί εσωτερικό έγγραφο προς ενημέρωση των αντιπροσωπειών για το σχέδιο στρατιωτικής δράσης στο οποίο επίσης αναφέρονται οι νομικές δυσκολίες εφαρμογής της 2ης και 3ης φάσης. Με ημερομηνία όμως μια εβδομάδα αργότερα φαίνεται ότι έχει γίνει ήδη αποδεκτή η πρόταση μεταφοράς δράσεων στην 1η φάση του σχεδίου ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράγραφος για την επικοινωνιακή στρατηγική που θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Σε αυτή διαβάζουμε ότι θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις για να ενημερωθεί το κοινό στην Ευρώπη αλλά και στη Λιβυή παρουσιάζοντας τη στρατιωτική αυτή επέμβαση ως μέρος των συνολικών μέτρων που παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης των Δουλεμπόρων. Θυμάστε το δημοσίευμα του Guardian; Δημοσιεύτηκε 2 ημέρες μετά και είχε έντονα τα χαρακτηριστικά που διαβάζουμε στο εν λόγω έγγραφο.

Δείτε εδώ το δεύτερο έγγραφο

Η Ευρώπη έχει ευθύνες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ενέκρινε την στρατιωτική βοήθεια κατά του Άσαντ στην Συρία τα περασμένα χρόνια και βοήθησε στον εξοπλισμό των ανταρτών (που αργότερα ονομάστηκαν ISIS και έβαψαν με αίμα την περιοχή) για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζει με στρατιωτικές επεμβάσεις ένα από τα πλέον πολυσύνθετα μεταναστευτικά προβλήματα.

Το ThePressProject πήρε ήδη την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την αντιστροφή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντί να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τον βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών και για την «επικοινωνιακή αντιμετώπιση» προτείνουμε την δημιουργία δομών παροχής ανθρωπιστικών εγγράφων (βίζες) στους κόμβους διακίνησης των προσφύγων προκειμένου να μην δούμε άλλα πνιγμένα παιδιά να ξεβράζονται στις θάλασσες της Μεσογείου.

Πάρε μέρος και εσύ υπογράφοντας εδώ και προώθησε το διεθνές petition μέσω των κοινωνικών δικτύων.


Περί της επιλογής του τίτλου

Επειδή στα σχόλια του άρθρου κάποιοι αναφέρονται στον τίτλο θεωρώντας ότι επιλέχθηκε έτσι ώστε να προκαλέσει και ότι ο ορθός τίτλος θα ήταν «Η Ε.Ε βύθιζε τα πλοία λαθρεμπόρων » αντί του «προσφύγων» επιτρέψτε μου να υπερασπιστώ την επιλογή μας.

Όταν η Ε.Ε. αποφασίζει να βυθίσει τα πλοιάρια των διακινητών γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα ανακόψει την μεταναστευτική ροή, κάτι που φυσικά αποδείχτηκε από την δραματική αύξηση αυτών των ροών. Αυτό που κάνει με την πολιτική της η Ε.Ε. (και το ξέρει) είναι να αυξήσει το ρίσκο που παίρνουν οι πρόσφυγες οι οποίοι έτσι και αλλιώς αφήνουν πίσω τους έναν τραγικό πόλεμο και φριχτές συνθήκες.

Τί πετυχαίνει η Ευρώπη με την στρατιωτική της επιχείρηση; Οι πρόσφυγες να χρησιμοποιούν αμφίβολης ποιότητας πλοιάρια και μικρά φουσκωτά ελπίζοντας να σωθούν. Τα πλοιάρια αυτά, όμως, ακριβώς εξαιτίας των συνθηκών ναυαγούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πνιγμένοι αυξήθηκαν πολύ μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής αυτής.

Έκανε κάποιο λάθος ο άνθρωπος που σχεδίασε την στρατιωτική επέμβαση;

Όχι, η στρατιωτική επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να φέρει περισσότερους πνιγμένους ώστε να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να ξεκινάνε το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται και από την επικοινωνιακή οδηγία που παρουσιάζεται στο έγγραφο σύμφωνα με την οποία «δεν πρέπει να δίδεται δημοσιότητα όποτε γίνονται διασώσεις μεταναστών» για να μην ελπίζουν.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέξαμε συνειδητά να βάλουμε τον συγκεκριμένο τίτλο. Η Ε.Ε. έχει αίμα στα χέρια της. 

Υ.Γ. Διαβάστε το κείμενο «Ας ψάχνουμε για βάρκα» του Γιάννη Μακριδάκη που δημοσιεύτηκε στο TPP πριν από έναν χρόνο