Εδώ και χρόνια η εκάστοτε κυβέρνηση δεν παρέχει με δικά της έξοδα τη δυνατότητα πρόσβασης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Βλέπετε, η δημόσια εκπαίδευση σε επίπεδο προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα της κρίσης δεν είναι δεδομένη, είναι απλά ένα βραβείο που κερδίζουν μόνο μερικοί από τους ασθενέστερους.

του Θάνου Καμήλαλη

Για να καλύψει αυτήν την αδυναμία του, το κράτος στρέφεται στους πόρους του ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, διεξάγεται ένας ετήσιος διαγωνισμός μεταξύ όσον οικογενειών έχουν ανάγκη. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Εναρμόνισης Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής” όπου οι οικογένειες μοριοδοτούνται με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. εργασιακή και οικογενειακή κατάσταση, αριθμός τέκνων). Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η διαρκής πτώση του βιοτικού επιπέδου της μέσης ελληνικής οικογένειας σημαίνει ότι όλο και περισσότερες οικογένειες – δικαιούχοι μένουν εκτός δωρεάν εκπαίδευσης κι επιβαρύνονται με δυσβάστακτα δίδακτρα.

46.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε η ΚΕΔΕ, 98.045 οικογένειες υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 121.250 παιδιά. Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι κατά 30% μειωμένη, με το ποσό των 185 εκατομμυρίων ευρώ να εξασφαλίζει μέχρι 75.000 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στις δομές και τα προγράμματα. Κάτι που σημαίνει ότι περισσότερα από 46.000 παιδιά θα μείνουν εκτός. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος  το εισόδημα όλων των ενδιαφερόμενων δεν υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€.

Όσες οικογένειες δεν επιλεγούν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό, λύση απαραίτητη αλλά οικονομικά καταστροφική. Είναι αυτονόητο ότι μια οικογένεια με ανώτατο ετήσιο εισόδημα 36.000 ευρώ και συνήθως πολύ μικρότερο, δεν είναι σε θέση να πληρώνει δίδακτρα τα οποία ξεκινούν από 400 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή περισσότερα από 4.000 ευρώ το χρόνο.

Καθυστερήσεις και σοβαρές ελλείψεις

Ακόμα και για τους τελικούς δικαιούχους όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Στην επιλογή ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος ανακοινώθηκαν μόλις χθες, 7 Σεπτεμβρίου και τα τελικά, μετά τις ενστάσεις, στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ κανονικά η λειτουργία των παιδικών σταθμών ξεκινάει στην αρχή του μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σχεδόν 100.000 γονείς να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, να παίρνουν τα παιδιά στον εργασιακό τους χώρο, ή να αναγκάζονται να λαμβάνουν  άδειες άνευ αποδοχών προκειμένου να βρίσκονται τους  στο σπίτι. Μάλιστα η καθυστέρηση του προγράμματος προκαλεί και καθυστέρηση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των δημοτικών σταθμών, αφού μέρος της χρηματοδότησής τους εξαρτάται από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, εκτός των γραφειοκρατικών προβλημάτων, εκφράζονται σοβαροί φόβοι για την κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών, λόγω της περσινής τραγικής εικόνας. Την περσινή χρονιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς παρατηρήθηκαν σοβαρότατες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και στη συντήρηση των υποδομών. Σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων για τον Δήμου Αθηναίων στο ThePressProject, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έλλειψη νηπιαγωγών προκαλεί συνωστισμό μέχρι και 30 παιδιών σε μία αίθουσα. Παράλληλα, όσον αφορά τις υποδομές και την καθαριότητα των χώρων, έχουν αναφερθεί περιστατικά παιδικών σταθμών όπου δεν υπήρχε καμία καθαρίστρια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κονδύλης, αυτά τα προβλήματα δεν έχουν διορθωθεί ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και οι όσες προσλήψεις ανακοινώθηκαν δεν προχώρησαν ποτέ, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης.

Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι, πέρα από τα επιπλέον καθήκοντα που αναλαμβάνουν εθελοντικά, αναμένεται να μείνουν και για πολλούς μήνες απλήρωτοι. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή του 30% του έργου τρεις με τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν απλήρωτοι επί μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και πέρσι.

Ερωτηματικό η σίτιση

«Σοκ σε σχολείο της Αθήνας. Παιδί είχε να φάει δύο μέρες»

Ένας τίτλος που συγκλόνισε πριν από λίγους μήνες και όπως συμβαίνει συνήθως, ξεχάστηκε γρήγορα. Κατά το περασμένο σχολικό έτος περισσότερα από 2.600 βρέφη και νήπια στο δήμο Αθηναίων αλλά και αλλού υποσιτίζονταν, με το ψάρι και το κρέας να απουσιάζουν εντελώς από το ημερήσιο πρόγραμμα. Η ίδια κατάσταση, σύμφωνα με τον κ.Κονδύλη, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, καθώς ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια πρώτων υλών, οπότε χρησιμοποιούνται μόνο υλικά που υπάρχουν, δηλαδή μακαρόνια και ρύζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι η πρόσβαση στην προσχολική αγωγή είναι «δωρεάν», οι γονείς – δικαιούχοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ένα ποσό μηνιαίως ως «τροφεία» μαζί με το κόστος της μεταφοράς των παιδιών μέσω σχολικών λεωφορείων.

Στην Ελλάδα απ'ό,τι φαίνεται, δεν νοείται δωρεάν εκπαίδευση χωρίς κόστος…