Μεγάλες διαστάσεις δείχνει να παίρνει η κόντρα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και ειδικά την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρά ερωτηματικά.
 
Η υπόθεση ξεκίνησε από την αποκάλυψη που έκανε ο Θ.Δρίτσας, μιλώντας την Παρασκευή (11/9) στην ραδιοφωνική εκπομπή του ThePressProject.gr, «Εντός-Εκτός», σύμφωνα με την οποία   «έχουμε μια εργώδη κινητικότητα από τη μεριά του ΤΑΙΠΕΔ ως μη όφειλε, για να τρέξει πολύ γρήγορα κι αναρμοδίως και χωρίς τους κανόνες που οφείλει να κρατήσει τη σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ»!
 
Τόσο η δήλωση του αυτή, όσο και η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου άφησε αιχμές εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού καταλογίζοντας του λαθεμένες πληροφορίες και ελλιπή γνώση, ενώ σημείωσε ότι και ο κ.Δρίτσας υπερψήφισε στην Βουλή όσα υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι ο Στ.Πιτσιόρλας έχει τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ μετά από πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Πιτσιόρλας: Παρασύρθηκε από λανθασμένες πληροφορίες ο Θ.Δρίτσας

 
Αναλυτικά στην δήλωση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, που εκδόχθηκε την Παρασκεύή το βράδυ αναφέρεται:
 
«Δε θα ήθελα αυτή τη στιγμή να αντιδικήσω δημόσια με το παλιό μου φίλο Θοδωρή Δρίτσα. Όμως όλα όσα αναφέρει στη δήλωσή του είναι ακατανόητα.
 
Η μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής- μέσα σε αυτή και ο κύριος Δρίτσας- ψήφισε πρόσφατα μία συμφωνία η οποία ανάμεσα στα άλλα περιέχει και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για ορισμένες από αυτές πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η παραχώρηση του ΟΛΠ είναι η πρώτη στο κατάλογο αυτού του προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα της πάρα πολύ σφικτό.
 
Το ΤΑΙΠΕΔ ως οφείλει υλοποιεί αυτό το σχεδιασμό ακολουθώντας ευλαβικά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έχοντας απόλυτη  συνείδηση της ευαισθησίας του θέματος.
 
Στα πλαίσια των υποχρεώσεων του το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει την επεξεργασία σχεδίου τροποποίησης της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης προκειμένου να τη θέσει υπόψη των αρμόδιων Υπουργών και της Διοίκησης του ΟΛΠ. Στα πλαίσια αυτής της επεξεργασίας το ΤΑΙΠΕΔ έχει έρθει σε επαφή επανειλημμένα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσπαθώντας να βρει τις κατάλληλες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και να κατοχυρώσει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων στο λιμάνι.
 
Είναι απολύτως σαφές, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα Κυβέρνηση όμως η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης προϋποθέτει όμως ορισμένες ακόμα διαδικαστικού χαρακτήρα πράξεις και βήματα.
 
Λυπάμαι αλλά από τη δήλωση του κύριου Δρίτσα είναι φανερό ότι έχοντας ελλιπή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας παρασύρθηκε από λανθασμένες πληροφορίες και προέβη σε αυτή την ακατανόητη δήλωση».

Δρίτσας: Υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Στην γραπτή του ανακοίνωση ο Θ.Δρίτσας σημειώνε τα εξής:
 
«Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ αφορά σε χώρους και σε χρήσεις χώρων που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πωληθούν. Χώροι αναψυχής και πολιτισμού, αρχαιολογικοί χώροι, οδικά δίκτυα, κτιριακά συγκροτήματα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικές εκτάσεις και κτίσματα βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας και πολλοί άλλοι χώροι, κατά το Σύνταγμα, εκτός συναλλαγής
 
Πέραν τούτων αφορά και σε κανόνες λειτουργίας του λιμένα, η εφαρμογή και η εποπτεία των οποίων απαιτεί ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένα. Αφορά επίσης σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, την πλήρη περιγραφή του λιμένα από εργασιακή και περιβαλλοντική άποψη, όπως και πλήρη αποσαφήνιση για το εάν περιγράφεται μόνο το λιμάνι του Πειραιά ή και τα άλλα λιμάνια του Αττικού Λιμενικού Συστήματος
 
Το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεσμευτεί και είχε ανακοινώσει ότι το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους δήμους, την περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή είναι και η απαίτηση του νόμου. Επιπρόσθετα αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη της σύμβασης παραχώρησης και την οργάνωση της διαβούλευσης είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και το κράτος και όχι το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ απλά κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ. Τίποτα παραπάνω.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠαΣοΚ είχε συστήσει διαδοχικά δύο επιτροπές για τη συγκρότηση σχεδίου σύμβασης παραχώρησης. Καμία από τις δύο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της γιατί όντως είναι έργο που απαιτεί επιστημονική οργάνωση, χρόνο, κοινωνική συμμετοχή, αυστηρή νομοτεχνική σύνταξη και συμμετοχή πολλών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων» συνέχισε.
 
Σήμερα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αυθαίρετα “τρέχει” τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης παρακάμπτοντας μάλιστα και αγνοώντας ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το αρμόδιο υπουργείο και τη διοίκηση του ΟΛΠ, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε λάβει από εμένα σχετική επιστολή» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας.
 
Εάν αληθεύουν πράγματι οι καταγγελίες και οι πληροφορίες ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πολύ τη Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει και θα εισηγηθεί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση την έγκριση του σχεδίου παραχώρησης, που είναι απολύτως άγνωστο ποιοι αναρμόδιοι το συνέταξαν, τότε είναι βέβαιο ότι το ΤΑΙΠΕΔ αυθαιρετεί. Η δε υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να μην παραβλέψει στοιχειώδεις κανόνες ως προς τον ρόλο της και τις αρμοδιότητες της και να μην τους υπερβεί»