Ενδειτκικό είναι το σχόλιο της Suddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές»,  η οποία επίσης προσθέτει πως «πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους». Το μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της Ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.

«Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche.  περιοδικό σημειώνει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρ’ όλα αυτά επανεκλέγεται. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρκετά προβλήματα μπροστά του. Οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό τα συμφωνηθέντα και ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν του τις δεσμεύσεις του.

«Οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν αφήνουν περιθώρια»

«Ο Αλέξης Τσίπρας θριάμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το Spiegel.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να βάλει τη δική του υπογραφή στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά το περιοδικό και προσθέτει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που διαθέτει και να αποδείξει ότι παρά τις απαιτήσεις των πιστωτών επιλέγει ο ίδιος την πολιτική που ακολουθεί. «Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση Όσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί ο Τσίπρας, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους του», σημειώνει το Spiegel.

Από ην πλευρά της η Frankfurter Allgemeine αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τη νίκη της, καθώς έχει πολλά να κάνει. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει για τρίτη φορά μέσα στο 2015 τους συντηρητικούς αντιπάλους του, ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων έστειλε σαφές μήνυμα για παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης. «Πολλοί Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς πιστεύουν ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, πολέμησε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», εξηγεί ο ίδιος.

Τέλος, η Die Welt τονίζει ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.