Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, ωστόσο όπως υπενθυμίζει «έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά»
 
Ολόκληρη η επιστολή Γιούνκερ:
 
«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.
 
Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.
 
Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της.»
 

Τουσκ: « Ζωτικής σημασίας η εφαρμογή του προγράμματος»
 

Ζωτικής σημασίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την αφοσίωση του Αλέξη Τσίπρα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Παράλληλα ο0 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ελπίδα ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν στην πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις.
 
Σύμφωνα με τον κ.Τουσκ, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. ως σύνολο είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρας και έθεσε ως παραδείγματα την προσφυγική κρίση και την ανάγκη επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. 
 
Στην επιστολή του ο Tusk αναφέρει:
 
«Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη νίκη σας στις εκλογές στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτές οι εκλογές τώρα θα παράσχουν την πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις.
 
Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η προσφυγική κρίση και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Ελπίζω ότι η Ελλάδα, με τη νέα σας κυβέρνηση, θα συμβάλει εποικοδομητικά την εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η αφοσίωση και η ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι κρίσιμη, προκειμένου να σημειωθεί η διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Προσβλέπω να εργαστούμε για άλλη μία φορά μαζί στενά και να σας καλωσορίσουμε την έκτακτη άτυπη σύνοδο των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ αυτή την Τετάρτη»