Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, μετά την αντιφασιστική πορεία, έγινε επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Εξαρχείων. Λίγα λεπτά μετά την επίθεση η ομάδα Δέλτα έκανε την εμφάνισή της στα γύρω στενά. Εμφάνιση που «θύμιζε εφόδους των SS» όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει στο ThePressProject η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος του 19χρονου που βασανίστηκε άγρια κατά τη σύλληψη.   

του Μάνου Φραγκιουδάκη

Ο 19χρονος νεαρός δεν ήταν ο μόνος που βασανίστηκε από την Αστυνομία, καθώς στο τμήμα κατέληξαν, κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης, ένας 13χρονος με σπασμένα και τα δύο του χέρια, ένας 17χρονος με το μάτι εξαφανισμένο από το πρόσωπό του, ακόμη ένας 17χρονος με σπασμένα δόντια σε σχήμα ημικυκλίου, που προδίδει ότι του τα έσπασε γκλομπ και μια 35χρονη κοπέλα με σπασμένο χέρι. Οι λεπτομέρειες όμως των βασανισμών του 19χρονου, τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, αλλά και μετά από αυτήν, κόβουν την ανάσα.

Τον χτυπούσαν με πόδια και γκλομπ στο ίδιο σημείο του κεφαλιού

Όπως μας αναφέρει η κ. Λεγάκη, δύο μέλη της ομάδας Δέλτα, είδαν τον νεαρό σε απόσταση 500 μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα. «Ήταν από πριν στην πορεία και είχε φύγει μόλις ξεκίνησαν τα επεισόδια» αναφέρει η δικηγόρος. Όταν κατέβηκαν από τη μηχανή τα μέλη της ομάδας Δέλτα πέταξαν τον 19χρονο στο έδαφος. Ο ένας από τους δύο τον χτυπούσε με το γκλομπ στο κεφάλι ενώ ήταν πεσμένος και ο άλλος τον κλωτσούσε με το πόδι ακριβώς στο ίδιο σημείο του κεφαλιού. «Είναι η συνηθισμένη τακτική της ομάδας Δέλτα να χτυπούν συνεχώς στο ίδιο σημείο», σύμφωνα με την κυρία Λεγάκη.


«Έπαιζαν» για 500 μέτρα πατώντας τα πόδια του με τη μηχανή

«Τόσα χρόνια, δυστυχώς, αν και φυσικά δε θα έπρεπε, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε βασανισμούς κατά τη σύλληψη, όμως αυτό που ακολούθησε είναι απίστευτο», τονίζει η δικηγόρος του 19χρονου.

Οι καταγγελίες είναι σοκαριστικές. Αφού τον σήκωσαν και τον πήγαιναν προς το Αστυνομικό Τμήμα, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς κρατούσε τον 19χρονο με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Την ίδια στιγμή ο δεύτερος αστυνομικός «έπαιζε», περνώντας με τη μηχανή πάνω από τα πόδια του νεαρού. Πρώτα η μια ρόδα και μετά η άλλη. Ο νεαρός έπεφτε κάτω και τότε ο πρώτος αστυνομικός τον χτυπούσε για να σηκωθεί γιατί «τον καθυστερούσε». Μετά επαναλαμβανόταν ακριβώς το ίδιο «παιχνίδι». Αυτό έγινε για 500 μέτρα μέχρι να φτάσουν στο τμήμα. Τα δάχτυλα στα πόδια του 19χρονου έχουν σπάσει, ενώ έχει υποστεί σοβαρότατη ζημιά στον τένοντα, σύμφωνα με την κ. Λεγάκη.

«Αρνήθηκαν να κατασχέσουν το σακίδιό του»

Αστυνομικός καταθέτει ότι ο 19χρονος φοιτητής ψυχολογίας πετούσε μολότοφ στα επεισόδια. Όμως εδώ συμβαίνει κάτι περίεργο. Ο νεαρός είχε μαζί του ένα σακίδιο το οποίο ήταν γεμάτο με ποιήματα που εκδίδει ο ίδιος δημόσια και τρία βιβλία. Τα βιβλία είχαν αγοραστεί στις 21:15 (η σύλληψη έγινε στις 22:00). Όταν η δικηγόρος ζήτησε από τον αστυνομικό να κατασχέσει το σακίδιο με την απόδειξη αγοράς, ώστε να αποδεικνύεται ότι αυτό δεν περιείχε μολότοφ, ο αστυνομικός αρνήθηκε.

Ο νεαρός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κουτσαίνοντας και με εμφανή τα σημάδια του γκλομπ στο σώμα του, κατηγορούμενος για κακούργημα. «Παρά το γεγονός ότι προσήχθησαν πάρα πολλά άτομα, κράτησαν μόνο τους πιο τραυματισμένους, για να τους φορτώσουν όλες τις κατηγορίες, δικαιολογώντας τους σκληρούς βασανισμούς», αναφέρει η κυρία Λεγάκη.

«Δεν έχουμε ελπίδες για την ΕΔΕ»

Ερωτώμενη για τις πιθανότητες που θεωρεί ότι υπάρχουν να ταυτοποιηθούν τα μέλη της ομάδας Δέλτα που βασάνισαν τους συλληφθέντες, η κυρία Λεγάκη είναι μάλλον απαισιόδοξη: «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Αν κρίνω από προηγούμενες υποθέσεις που μου έρχονται στο μυαλό, δεν υπάρχει καμία ελπίδα».

Η δικηγόρος αναφέρεται στην υπόθεση του 2009, όταν μια διμοιρία ΜΑΤ έδερνε τους δικηγόρους έξω από τη ΓΑΔΑ. «Ήταν μόνο μια διμοιρία, έξω από τη ΓΑΔΑ στις 14:00 το μεσημέρι που έδερνε δικηγόρους. Μας είπαν, ότι αφού δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε, δε μπορούν να κάνουν τίποτα. Δε μπορούσαν δηλαδή, να βρουν ποιά ήταν η μια και μοναδική διμοιρία που ήταν έξω εκείνη την ώρα».

Η δεύτερη υπόθεση είναι η αυτή της Αγγελικής Κουτσουμπού. Το 2009,  στην πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αστυνομικός της ομάδας Δέλτα χτύπησε με τη μηχανή την Αγγελική Κουτσουμπού, η οποία γλίτωσε από θαύμα:

Το αποτέλεσμα; Ένοχος για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια και ποινή 1 έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή!

Σε μια άλλη υπόθεση, πολύ πρόσφατη, αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, πάτησαν στο κεφάλι αμερικανίδα τουρίστρια και το δικαστήριο τους αθώωσε, με την Πρόεδρο να αναφέρει «Μερικές φορές η αθώωση διδάσκει καλύτερα από μια καταδίκη».

«Έχουμε καταλάβει πλέον, ότι ο δικαστικός μηχανισμός δεν έχει σκοπό να καταδικάσει αστυνομικούς. Πλέον, σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε αγωγές. Αφού είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να πληρώνει αποζημιώσεις το δημόσιο για τους τραυματισμούς που προκαλούν οι υπάλληλοί του. Δεν θεωρώ ότι οι αγωγές θα αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος. Απλώς θα πιέσουν περισσότερο την Πολιτεία, η οποία τους εκπαιδεύει και τους διατάσσει να παίζουν το ρόλο των SS απέναντι σε πολίτες», ολοκληρώνει η Αντωνία Λεγάκη.