Η απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 (11 μέρες πριν τις εκλογές), προβλέπει συγκεκριμένα την κατάθεση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας, μέσω της οποίας θα διεκδικηθούν οφειλές της περιόδου 2011-2014, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υπουργείο δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι του ΟΑΣΑ.

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΑ να στραφεί κατά του Δημοσίου, δημοσιεύτηκε στη «Διάυγεια» και αφορά ποσό 185.931.909,40 ευρώ, που αντιστοιχεί στις οφειλές του υπουργείου Εργασίας από το 2011 έως και 2013, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του 2014 έχει ήδη εξοφληθεί.
 
Πηγές του ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που οφείλει χρήματα στον Οργανισμό.Οπως τονίζουν, για τις μετακινήσεις της τρέχουσας χρονιάς δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό αποζημίωσης από κανένα υπουργείο (Εργασίας, Παιδείας, κλπ). Στο σύνολό τους οι οφειλές των υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ για το 2015 φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 40 εκατ. αφορούν το υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα 10 σε άλλα υπουργεία.
 
Πάντως, εάν συνυπολογιστεί και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, βάσει της σχετικής απόφασης που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και το κόστος της εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου, το συνολικό ποσό των φετινών αποζημιώσεων που θα πρέπει να μπουν στα ταμεία του ΟΑΣΑ ανεβαίνει στα 80 εκατ. ευρώ.