Οι κρατούμενοι των φυλακών, οι οποίοι είναι σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους, φορώντας ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

«Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση» υπογράμμισε ο κ.Παρεσκευόπουλος.

«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και έτσι συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ' αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ. Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση (“βραχιολάκι”). Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου.» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα».