του Κώστα Εφήμερου

Η Ελλάδα είχε ήδη καταδικαστεί από τις αρχές του 2013 για παραβίαση του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο «θρησκευτικό αίσθημα του νοικοκυραίου». Η ισχύουσα διάταξη με την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου ορίζει ότι για να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών ένα παιδί θα πρέπει να φέρει δήλωση γονέα που επιβεβαιώνει ότι το παιδί είναι αλλόθρησκο η άθεο. Κι όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθένα αποτελούν προσωπικό δεδομένο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε αναγκάζει να κάνεις καμία δήλωση φρονημάτων. Για αυτό το λόγο άλλωστε από χρόνια τώρα έχει καταργηθεί και η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Έχουμε απαιτήσεις από την κυβέρνηση της αριστεράς ιδιαίτερα στους τομείς που δεν υπάρχει η λαιμητόμος του μνημονίου. Εδώ δεν συζητάμε για τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας, πάγιο αίτημα της αριστεράς. Δεν συζητάμε για την δίκαιη φορολόγηση του εκκλησιαστικού πλούτου, επίσης προεκλογική υπόσχεση (του 2012). Δεν συζητάμε καν την κατάργηση της βαθμολόγησης στο μάθημα των θρησκευτικών (τι απίστευτη επινόηση και αυτή!). Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε απλά στην απλοποίηση της διαδικασίας για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Και όχι μόνο αναγκάστηκε να πει ένα κάρο ασυναρτησίες στην πρωινή εκπομπή του Mega Channel (δείτε το βίντεο παρακάτω) αλλά επιπλέον έφερε και τα καταπληκτικά επιχειρήματα ότι α) το είπε ως απάντηση σε έναν ακροατή του Κόκκινου (προφανώς η απάντηση αλλάζει αν η συνέντευξη γίνεται στα Παραπολιτικά) και β) ότι έτσι και αλλιώς τώρα δεν θα γίνει κάτι γιατί πρέπει να καλυφθούν πρώτα τα κενά στα σχολεία. Τι στο διάβολο; Ένας υπάλληλος υπάρχει μόνο στο υπουργείο και πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα με τη σειρά; Δεν μπορεί να προχωρήσει μια τόσο απλή και λογική απόφαση πριν λυθούν πρώτα όλα τα προβλήματα της παιδείας με τη σωστή σειρά;

Ο Ιερώνυμος τώρα υποστηρίζει ότι η θρησκευτική χρηστιανο-ορθόδοξη παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά ξεχνάει ότι επίσης κατοχυρωμένη είναι η ανεξιθρησκία όπως και η απαγόρευση του προσηλυτισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως η άποψη του αρχιεπίσκοπου δεν μπορεί να υπερισχύει της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.

Η Σία πήρε σήμερα πίσω το πρώτο ελάχιστο δείγμα γραφής μιας αριστερής διακυβέρνησης. Και το πήρε με τον χειρότερο τρόπο, βγαίνοντας στον Καμπουράκη και τον Οικονομέα σαν την γυναίκα που την έπιασαν στα πράσα να απατάει το σύζυγό της, ψελλίζοντας: Δημήτρη «δεν είναι αυτό που νομίζεις…»