«Η μόνη πρόσφατη τηλεοπτική ρωγμή η οποία υπήρξε αναδύθηκε από το πνεύμα της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 και εκφράστηκε μέσα από την εκπομπή Αντιδραστήριο στην παρούσα κρατική ΕΡΤ3 Α.Ε.» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την παρέμβαση. 

«Αντίθετα, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ της «επένδυσης» και στην υποβάθμιση και σπίλωση του αγώνα παίζουν τα ΜΜΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει, αν μη τι άλλο, το Mega channel, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Μπόμπολα, ακολουθώντας αντάξια το ΣΚΑΙ και τα υπόλοιπα κανάλια» ανφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται στο indymedia, τις επόμενες ώρες θα δημοσιευτεί και βίντεο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia

Ο Αγώνας για την γη και την ελευθερία δεν μπορεί παρά να νικήσει!

Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» του εθνικού μας υπερεργολάβου και καναλάρχη Μπόμπολα μαζί με την El Dorado Gold έχει βαλθεί και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό στο όνομα της ανάπτυξης να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον και το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας της B.A. Χαλκιδικής, με περιβαλλοντικές συνέπειες οι οποίες θα επηρεάσουν και τις ευρύτερες περιοχές όπως και την Θεσσαλονίκη, η οποία θα βιώσει τις επιπτώσεις της τοξικής σκόνης από την ανοιχτή εξόρυξη χρυσού. Άλλωστε, είναι τόσο γνωστές όσο και εμφανείς οι επιβλαβείς πρακτικές των εταιριών εξόρυξης χρυσού σε όλο τον κόσμο.

Από τις «τρίτες» χώρες ως τον «αναπτυγμένο» κόσμο, αυτό που μένει από τις εξορυκτικές δραστηριότητες δεν είναι τίποτα άλλο παρά κρανίου τόπος και χημικά τέλματα που μολύνουν τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα, καθιστώντας το νερό εχθρικό για την φύση και τον άνθρωπο. Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από την ανακατασκευή νομικών καθεστώτων ή από την ισοπέδωσή τους, διαδικασία της οποίας ακόλουθο είναι και οι προσπάθειες συντριβής κάθε κινήματος αντίστασης. Διεθνώς οι εξορύξεις χρυσού είναι γνωστές όχι λόγω των οφελών που έχουν οι επενδύσεις στις περιοχές που γίνονται, αλλά επειδή είναι συνδεδεμένες με αίμα. Αίμα της φύσης και αίμα ανθρώπων, απαγωγές αγωνιστών, δολοφονίες και βιασμοί έως και την εξαφάνιση ντόπιων πληθυσμών, αυτό σημαίνει εξόρυξη χρυσού.

Στα βουνά της Χαλκιδικής μαίνεται χρόνια τώρα ένας αγώνας επιβίωσης, ένας αγώνας για τη ζωή ενάντια στο θάνατο των ορυχείων χρυσού, ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια ενάντια στη δουλεία. Παρόλο τον δίκαιο αυτόν αγώνα για την γη και την ελευθερία, που με αυταπάρνηση δίνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και όχι μόνο, το μπλοκ της εξουσίας δεν κάνει πίσω επιστρατεύοντας όλα τα μέσα είτε για να εξαγοράσει, είτε για να τρομοκρατήσει ή να κάμψει το κίνημα: Μέσα από οικονομικούς εκβιασμούς και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, μέσω της δουλείας σε εποχή κρίσης και την χρήση των εθελόδουλων, άλλοτε ως μισθοφορικού στρατού και άλλοτε ως εμπροσθοφυλακή της εταιρίας στα προβλήματα κυριαρχίας της στην περιοχή και όχι μόνο. Μέσα από την επιβολή του καθεστώτος εξαίρεσης και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες λήψεις προσωπικών στοιχείων (φωτογραφιών, αποτυπωμάτων, DNA), κάποιες εκ των οποίων δια της βίας ή χωρίς συναίνεση. Ακόμη, έχουν κινηθεί διαδικασίες απέλασης διαδηλωτών, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν προσωπικά στοιχεία (δακτυλοσκόπηση και φωτογραφίες). Και η λίστα συνεχίζεται με την βίαιη καταστολή αρκετών διαδηλώσεων και τους τραυματισμούς αγωνιζόμενων, μέσα από εκατοντάδες διώξεις (460), μέσα από κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση» και προφυλακίσεις, μέχρι και μέσα από προεκλογικές υποσχέσεις και παύσεις εργασιών.

Η μόνη πρόσφατη τηλεοπτική ρωγμή η οποία υπήρξε αναδύθηκε από το πνεύμα της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 και εκφράστηκε μέσα από την εκπομπή Αντιδραστήριο στην παρούσα κρατική ΕΡΤ3 Α.Ε.. Αντίθετα, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ της «επένδυσης» και στην υποβάθμιση και σπίλωση του αγώνα παίζουν τα ΜΜΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει, αν μη τι άλλο, το Mega channel, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Μπόμπολα, ακολουθώντας αντάξια το ΣΚΑΙ και τα υπόλοιπα κανάλια. Μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται την ώρα που πορείες λίγων δεκάδων «υπέρμαχων» μετατρέπονται σε κεντρικό γεγονός.

Το κανάλι του Mega έφτασε ουσιαστικά στο σημείο για λίγες μέρες μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη, για πρώτη φορά στα χρονικά, να προβάλλουν αλληλέγγυοι σε εργατικό αγώνα. Είναι γνωστό τοις πάσι πως, από την ίδρυσή του ακόμα, το μεγάλο κανάλι αποτελεί το κύριο μέσο προπαγάνδισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Προετοιμάζει έντεχνα το έδαφος ώστε να περάσουν με τις λιγότερες αντιστάσεις όλα τα αντικοινωνικά μέτρα των μνημονίων με αποκορύφωμα το όργιο τρομοκράτησης της κοινωνίας ενάντια στην επιλογή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, πάντα στο πλαίσιο της «έγκυρης ενημέρωσης» που τόσο ευαγγελίζεται.

Όλοι όσοι έχουμε βρεθεί στους δρόμους και έχουμε βάλει ένα λιθαράκι στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής θα δράσουμε δυναμικά και θα ξεγυμνώσουμε κάθε Μπόμπολα, κάθε Γεωργιάδη και κάθε τους τσιράκι. Δε θα τους αφήσουμε να παίζουνε με τις ζωές μας. Την Παρασκευή 2 Οκτώβρη το ΣτΕ εκδικάζει την προσφυγή της εταιρίας για την απόφαση Σκουρλέτη. Δεν ξεχνάμε πως σε κάθε εμπόδιο που έβρισκε η εταιρία το ΣτΕ την δικαίωνε, ενώ όλες οι προσφυγές της αγωνιζόμενης κοινωνίας πήγαιναν στον καταστροφέα εγγράφων. Ο αγώνας για την γη και την ελευθερία δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος. Είναι δίκαιος και αυτό του το δίκαιο το κίνημα καλείται να το υπερασπίζεται πολύπλευρα, πολυεπίπεδα και πολύμορφα.

Η νίκη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι υπόθεση όλων μας. Είναι ένας αγώνας του κινήματος, της αξιοπρέπειας, της ζωής απέναντι στον κόσμο της εξουσίας, της εκμετάλλευσης, των μνημονίων και του θανάτου.

Τα πλούτη τους είναι το αίμα μας
Η δράση αντικαθιστά τα δάκρυα
Ραντεβού στον Κάκκαβο…

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος ''Σχολείο”