Ο αυστριακός καγκελάριος, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά στους τελευταίους τέσσερις μήνες το νησί της Λέσβου. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, πήγαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ (χωριό «Όλοι μαζί») όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου. Επίσης συναντήθηκαν με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Γαληνό.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το τέλος της επίσκεψης.

Οι δύο άνδρες, επιβεβαίωσαν τη συνεργασία των δύο χωρών για τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς η Βιέννη προγραμματίζει να στείλει περίπου 100 στελέχη σε Ιταλία και Ελλάδα για την επάνδρωση των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων.