Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται ήταν ήδη γνωστά, όπως η υπόσχεση από μέρους της ΕΕ να εκταμιευθεί ένα ποσό ύψους «έως και ενός δισ. ευρώ» το 2015 και το 2016 για να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει ένα μέρος των αναγκών των 2,2 εκ. Σύρων και Ιρακινών προσφύγων που έχει υποδεχθεί στο έδαφός της.
 
Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να υποστηρίξουν τα υπάρχοντα προγράμματα και σχέδια μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, που θα επιτρέψουν σε πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία να εισέλθουν στην ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο.
 
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης, το έργο για να υπάρξει μια καλά διαρθρωμένη προσέγγιση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων σε όλη την ΕΕ θα ενταθεί. Ο διάλογος όμως για αυτό αναμένεται να είναι εκρηκτικός, καθώς πολλές χώρες μέλη της ΕΕ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους τις τελευταίες εβδομάδες για την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.
 
Η Τουρκία, από την πλευρά της δεσμεύθηκε να δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα έξι κέντρων υποδοχής προσφύγων, που θα κατασκευασθούν με συγχρηματοδότηση της ΕΕ.
 
Στην ανακοίνωση, επίσης, αναφέρεται ότι θα δοθεί έμφαση στον αγώνα εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών και ότι θα υπάρξει ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.
 
Η Άγκυρα δεσμεύεται ως προς αυτό να αυξήσει τις ναυτικές περιπολίες και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και να «εντείνει τη συνεργασία της με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» και με τη συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας, καθώς και να υποδέχεται στο έδαφός της μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη όπου όμως κρίθηκε πως δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.
 
Στο σχέδιο αυτό πάντως δεν γίνεται καμιά αναφορά στην έκκληση του Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους να δημιουργηθούν «ασφαλείς θύλακες» και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία.
 

Οι πρόσφυγες θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέει το ΔΝΤ

 
H μαζική άφιξη προσφύγων στην E.E. επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των χωρών, αλλά ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ διαβεβαιώνοντας ότ «θα πάρει χρόνο, όμως, σε τελική ανάλυση, αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».
 
Η διαχείριση αυτής της ροής των προσφύγων θα επιβαρύνει χωρίς καμία αμφιβολία τους προϋπολογισμούς σε ορισμένα κράτη» δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λίμα όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πραγματοποιεί τη γενική συνέλευσή του.
 
«Σε κάθε χώρα, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση» επισήμανε ο Όμπστφελντ και υπογράμμισε ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών η Ιορδανία, επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταναστευτική κρίση.