Αναλυτικά, το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε ασφαλισμένο, στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές, αλλά και πιο «ενεργητική» διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ενοποιήσεις ταμείων

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ταμείου-μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ή θα δημιουργηθούν τρία υπερ-ταμεία, ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.

O προσανατολισμός της επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ενιαίος ασφαλιστικός φορέας στα πρότυπα του ΙΚΑ. Ωστόσο, διατυπώθηκαν και απόψεις να δημιουργηθούν τρεις φορείς ένας για τους μισθωτούς, ένας για τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ) και ένας για τους αγρότες.


Εισφορές όπως στο ΙΚΑ

Το πόρισμα προτείνει επίσης οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (πχ ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ).

Στον ΟΑΕΕ, οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος). Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος και θα εισπράττονται από τις εφορίες.

Βασική ανατροπή, η εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την πρόταση των «Σοφών», η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, από μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Τα 360 των φτωχών

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχούς, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους.

Προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.

Για τον ΟΓΑ, προτείνεται να έρθει πιο κοντά, στο 2020 από το 2026 που προβλέπεται, ο χρόνος κατάργησης της βασικής σύνταξης, που έχει καθαρά προνοιακό χαρακτήρα και να αυξηθούν οι εισφορές μέχρι και 40% ή να αντιστραφεί η αναλογία τους (από 7% αγρότες και 14% κράτος σε 14% αγρότες και 7% κράτος) με βελτίωση της κύριας σύνταξης.


Προσδόκιμο ζωής και εισόδημα

Για την καταβολή της εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια, είτε με βάση το ύψος της αναλογικής σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Ολόκληρο το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών